Eengezinswoning te Sint-Amandsberg

Moderne rijwoning met zonneterras.

De noord-zuid oriëntatie van het perceel en de stedenbouwkundige eis om de kroonlijsthoogte van de rest van de straat aan te houden, lagen aan de basis van het ontwerp. Aan de hand van een creatieve interpretatie van de voorschriften wisten we de oriëntatie te koppelen aan de
stedenbouwkundige eis.
In tegenstelling tot de andere woningen aan dezelfde kant van de straat, die zich vooral richten op een interactie met de tuin aan de achterzijde, doet deze woning het tegenovergestelde. Ze springt op de bovenverdiepingen aan de voorzijde 2,5 meter achteruit om plaats te maken voor een ruim zonneterras. Op die manier richt de volledige woning zich naar het zuiden.
Om de privacy te garanderen en maximaal zonlicht binnen te halen, werd er geopteerd voor een bel-étagewoning.
De volumekenmerken, en dus ook de gevraagde kroonlijsthoogte, van de woningen in de straat werden in deze woning geïntegreerd door middel van een thermisch verzinkte buitenstructuur. Deze buitenstructuur werd volledig opgebouwd aan de hand van kokerprofielen 60/60/4, voorzien
van de nodige koppelplaten. De structuur steunt volledig af op de dakrand en de borstwering van het terras.
Naast het visuele aspect, het volgen van de kroonlijsthoogte, dient de buitenstructuur tevens als drager voor de zonnewering van de achteruitgeschoven voorgevel.
Om volledig binnen het industriële concept te blijven werden in het interieur zoveel mogelijk structurele elementen zichtbaar gelaten. Ook werd er gebruik gemaakt van andere industriële bouwmaterialen, zoals gegalvaniseerde spiraalbuizen voor de ventilatie en gegalvaniseerde
kabelgoten tegen het plafond voor de elektrische leidingen. Deze werkwijze is naast esthetisch ook praktisch: ze biedt een grote flexibiliteit om lichtpunten en stopcontacten toe te voegen of te verplaatsen.
De woning voldoet aan de BEN-eisen (het E-peil bedraagt E22). Zo werd er onder meer gebruik gemaakt van een lucht-water warmtepomp, fotovoltaïsche zonnepanelen en ventilatiesysteem D.

Gebruik thermisch verzinkt staal

De verzinkte staalstructuur op het zuidegericht terras aan de straatzijde, werd voorzien na een creatieve interpretatie van de stedenbouwkundige eis om de kroonlijsthoogte van de rest van de straat aan te houden. In de opbouw van de woning, van ruwbouw tot afwerking, werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van industriële technieken. Er was dan ook weinig twijfel over het te gebruiken materiaal voor de buitenstructuur. Deze moest binnen het industriële concept passen, waardoor de keuze van verzinkt staal snel gemaakt was.
Gezien de bevestiging van de structuur op de borstwering van het terras en de dakrand werd voorzien, werd er gekozen om te werken met kokers met een laag eigen gewicht, nl. K 60/60/4. Deze kokers werden voorzien van ruime voetplaten voor voldoende steun en staan in het
verlengde van de binnenstructuur.
Naast het visuele aspect, het volgen van de kroonlijsthoogte, dient de buitenstructuur tevens als drager voor de zonnewering van de achteruitgeschoven voorgevel.

Zeker Zink

 

OPDRACHTGEVER:

Koch – Vral, Sint-Amandsberg (B)

 
HOOFDAANNEMER:
 
 
STAALBOUWER:
Vanden Bussche Industriebouw, Veurne (B)
 
ARCHITECT:
Hugo Koch Architecten, Gentbrugge (B)
 
STUDIEBUREAU:
 
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:

Yannick Milpas Photography (milpas_yannick@hotmail.com)