Docks Bruxsel

Het complex Docks Bruxsel is nauw verbonden met het stedenbouwkundige project voor de bouw van een nieuwe gemengde wijk.

Stadspromenade

De optie die de architecten verdedigen is deze van een stadspromenade, afgebakend door verscheidene gebouwen die onderling verbonden worden door een glazen overkapping, die voor de helft kan worden opengezet dankzij een systeem met gemotoriseerde jaloeziekleppen. De varieerbare openingen dragen bij tot het gevoel van een beschermde ruimte die leeft op het ritme van de zon en de seizoenen. Op zijn beurt loopt de glazen door achter de gebouwen en mondt uit in een oversteek op zo'n 20m boven de grond! Dit technische hoogstandje berust op het opnemen van de belastingen langs boven: het vooruitstekende gedeelte wordt gedragen door boven het glazen dak geplaatste structurele piramides. 

Staal

Voor het project viel de keuze op staal voor de structurele elementen (glazen overkapping, kolommen, dragende structuren met organische vormen...) en voor bepaalde afwerkingselementen, sierelementen met teksten ingewerkt in de vloerbedekking of stadsmeubilair (banken, plantenbakken, roosters en ingangsdeuren). Zowel de technische kwaliteiten van staal (lichtheid en vormgevingsmogellijkheden) als de esthetische en symbolische kwaliteiten (knipoog naar het industriële verleden van de plek) verklaren het gebruik ervan.

Noodtrappen

Het staal is ook zichtbaar in de mantel van bepaalde gebouwen (geperforeerde dubbele mantel van het gebouw waar de productieve activiteiten plaatsvinden, gelegen langs het kanaal). De blikvanger van dit geheel vormt een soort van boeg en vormt een belangrijk deel van de visuele identiteit van Docks als ingang naar de stad. Het bestaat uit een combinatie van hout (Douglas Red Cedar) en verzinkt staal. Hoewel het staal verborgen zit achter de de mantel, was dit sterke en machtige beeld alleen mogelijk dankzij het gebruik van staal. De gewelfde gevel van de sokkel verbergt de 14 langs buiten geplaatste noodtrappen. De bolle structuur van gegalvaniseerd staal biedt enerzijds plaats aan de noodtrappen en vormt anderzijds het dragende element van de houten gevelbekleding. 

Opdrachtgever:
Equilis, Gosselies (B)

Hoofdaannemer:
S.M. BPC Brabant - Besix Docks (B)

Staalbouwer:
 TMI, Seilles-Andenne (B)

Architect:
Art&Build, Brussel (B)

Studiebureau:
TPF Engineering, Brussel (B)

Bouwtijd:
2016

Fotograaf:
Georges De Kinder