Decathlon Charleroi

Sporten kan voortaan ook op het dak van de nieuwe Decathlon in Charleroi, ontworpen door architectenbureau Atelier de l’Arbre d’Or. 

Sinds enkele maanden hebben de liefhebbers van padel een nieuwe site om hun favoriete sport te beoefenen. Ook voetballers kunnen een balletje trappen op de nogal ongewone plek. Sportfanaten uit Charleroi en omstreken zullen heel tevreden zijn. Met zijn 6.000 vierkante meter behoort de Decathlon van Charleroi, die in december 2019 zijn deuren opende, tot de grootste winkels van de Franse groep in België. Bovendien werden op het dak van de nieuwe Decathlon maar liefst vijf padelvelden en vijf voetbalvelden aangelegd. Ondertussen maken wekelijks 1500 à 2000 bezoekers gebruik van de sportterreinen. Dit unieke project in België onthult de creatie van een echte openbare ruimte met sportvelden rond het gebouw, maar ook op het dak.

Michiel Goetschalckx, Construction Manager bij Decathlon Belgium, legt de implementatie uit. “Bij de eerste ontwerpen die wij samen met de architect hebben voorgelegd, heeft de stad ons uitgedaagd om inventiever te zijn. De stad wilde geen standaard Decathlon, maar een project dat een grotere meerwaarde had voor de omgeving. Daarom hebben wij allerlei stakeholders bevraagd, waaruit bleek dat er in de regio Charleroi een tekort was aan sportinfrastructuur.” De beslissing was dus snel genomen. 

Doordat de gevels open zijn is de structuur onderhevig aan klimatologische veranderingen. De keuze voor thermisch verzinken werd gemaakt voor de duurzaamheid .

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Decathlon (B) 
 
HOOFDAANNEMER:
Abssis (B) 
 
STAALBOUWER:
Van Kerckhove bvba (B)
 
ARCHITECT:
Atelier de l'Arbre d'Or (B) 
 
STUDIEBUREAU:
B-Solutions (B)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF: