Deca Packaging Group

Samen met Deca is een nieuw hoofdkantoor ontworpen dat aansluit bij het innovatieve, toekomstgerichte en ambitieuze karakter van het bedrijf. 

Het resultaat is een gebouw uit één stuk waar alle bedrijfsonderdelen van de groep geïntegreerd worden. Het nieuwe gebouw presenteert zich als één robuust volume. De verschillende functies worden gerepresenteerd door aberraties aan het basisvolume.

De verschillende bedrijfsonderdelen blijven subtiel zichtbaar in het gebouw. Aan de kant van de Toekomstlaan bepalen de loskades en de entree van het bovengelegen kantoor het beeld. Achter de loskades en kantoren ligt het magazijn, aan de oostgevel zorgen de silo’s voor afwisseling in het beeld. Aan de noordkant zijn de spuitgiethallen gelegen met een eigen kantoorgedeelte, aan de westkant de ateliers en opslag.

Door de variatie in het formaat van de gevelbekleding wordt de schaal van de verschillende gevels genuanceerd. Het beeld verandert mee met de stand van de zon en wijzigt dus afhankelijk van het tijdstip. Samen met producent Arcelor Mittal is een gevelelement op maat uitgewerkt. In dit project werd geen standaard metalen gevelbekleding toegepast, maar is samen met de opdrachtgever beslist om de gevel te verbijzonderen. Uiteindelijk bestaat de gevel uit combinatie van 3 verschillende geplooide stalen gevelprofielen. Door de puntprofielen in verschillende hoeken te voorzien ontstaat er een spel van licht, hoewel het volledige gebouw dezelfde kleur heeft, wordt toch een gevarieerd gevelbeeld verkregen. Ter plaatse van het kantoor zijn de beglaasde geveldelen voorzien van een beweegbare zonwering opgebouwd uit de geperforeerde versie van  dezelfde geplooide gevelprofielen. Deze zonweringen zijn te openen als ‘traditionele’ luiken.

De gevels zijn uitgevoerd in stalen geprofileerde platen met een aluzink behandeling. Deze keuze is voor industriebouw niet standaard maar geeft wel het gewenste effect. Alle overige stalen onderdelen zoals de buitentrappen, passerels, beweegbare luiken zijn uitgevoerd in thermisch verzinkte stalen profielen.

Opdrachtgever:
Deca Packaging Group, Herentals (B)
 
Hoofdaannemer:
Van Maercke, Kluisbergen (B) 
 
Staalbouwer:
Ament Metaalbewerking, Kinrooi (B)
 
Architect:
2DVW Architecten, Antwerpen (B)
 
Studiebureau:
Van Maercke, Kluisbergen (B)
 
Bouwtijd:
juni 2016
 
Fotograaf:
Klaas Verdru