De Triangel

Het nieuwbouwproject betreft een type 2 school die een opvoedings- en onderwijsaanbod aanbiedt voor kinderen met een mentale handicap. 

De school maakt deel uit van de omvangrijke dienstverlenings- en scholencampus De Triangel te Lovendegem. Deze campus is een vrij chaotisch tapijt van grasvelden, waarop kriskras gebouwen staan ingeplant, en is door paden en rijstroken doorsneden. De gebouwtypologie is vrij verscheiden maar bestaat vooral uit gebouwen met één bouwlaag en is dus weinig compact.

Het vrij beperkte bouwveld maakte een nauwkeurige inplanting noodzakelijk. De noordoost zijde is vooral als afzet- en opstapplaats georganiseerd. Het leerlingentransport gebeurt, wegens noodzaak, bijna uitsluitend met schoolbusjes.

Het programma beschrijft twee scholen, Bubao en Buso, en is als een compact volume vertaald waarin een aantal “overlappende” functies worden gedeeld zonder echter autonomie en eigenheid van beide scholen uit het oog te verliezen. Het Bubao heeft een ruim bemeten circulatie- en polyvalente zone, het Buso krijgt een ruim dakterras.

De klasfuncties zijn vooral zuidwest georiënteerd met een directe toegang tot de omheinde tuintjes. Klassen met de minst mobiele leerlingen zijn gelocaliseerd op de verdieping met toegang tot een ruim zuidgericht dakterras. Drie trappenpartijen en twee grote liften zorgen voor een soepele verticale verbinding.

Kantoren, kinelokalen, keukens en technische ruimtes zijn noordoostelijk georiënteerd en gelinkt aan de mechanische ontsluiting (diensten, leerlingenvervoer...). Aan beide kopse gevels bevindt zich de polyvalente zaal en/of refter.

De plint van het gebouw is steenachtig en robuust, de verdieping is in ruitleien uitgewerkt. Deze tweegeleding zorgt voor de gepaste schaal. De raamopeningen zijn ifv daglicht genereus bemeten. Op de zuidwestgevel zorgen zonneweringslamellen in thermisch verzinkt staal en hout voor een warm accent.

Waar zijn thermisch verzinkte elementen gebruikt?

-              valbeveiliging voor de speelplaats op verdieping +1

-              twee buitentrappen aan de kopgevels

-              structuurelementen van de vaste zonneweringen

-              overdekte speelplaats

-              borstwering grote binnentrap

Waarom zijn thermisch verzinkte elementen gebruikt?

Voor de afwerking van buitenoplossingen in staal (hekwerken, trappen, luifels, schermen…) zoeken we meestal naar duurzame en degelijke producten. We houden ook van de industriële look van thermisch verzinkt staal.

Het budget was beperkt en het programma was complex. Dit heeft gezorgd voor een eenvoudige en bescheiden architectuur met zorg voor detail en eerlijk materiaalgebruik.