De Trap

De stad Rotterdam kreeg tijdelijk een nieuwe blikvanger: een gigantische trap met 180 treden vanaf het Stationsplein, pal voor het Groot Handelsgebouw. De thermisch verzinkte steigerinstallatie, naar een idee van architectenbureau MVRDV, is een knipoog naar 75 jaar wederopbouw van de stad, dat dit jaar wordt gevierd met de manifestatie Rotterdam viert de stad! De trap werd op 16 mei officieel geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb en blijft geopend tot 19 juni. 

De komst van de trap past geheel in de Rotterdamse traditie om mijlpalen van de wederopbouw te vieren. Grote manifestaties leveren vaak mooie uitkijkpunten op, zoals de Euromast voor de Floriade in 1960 en de kabelbaan over de Coolsingel voor C70. ,,Nu maken we een trapje omhoog, zodat je kunt zien wat we van Rotterdam hebben gemaakt. Je ziet de havenkranen, de nieuwe stad, Noord en Blijdorp. Plezier voor iedereen’’, aldus Anouk Estourgie van Rotterdam viert de stad!

De traptreden zijn er dan ook niet alleen om boven te komen, maar vooral om van het uitzicht te genieten. Dat kan bovenop het Groothandelsgebouw, dat tijdelijk wordt ingericht als uitkijkpost over de stad. Daar gaat ook de voormalige bioscoop Kriterion tijdelijk open voor een gevarieerd aanbod aan films, debatten en voorstellingen. Verder is er een horecagelegenheid en een informatiepunt van de manifestatie Rotterdam viert de stad!

Winy Maas: “Vroeger zag ik Rotterdam na de film vanuit Kriterion. Het bood een prachtig uitzicht over de stad. Het dak van het Groot Handelsgebouw, één van de beste gebouwen uit de Wederopbouw in Nederland, verdient het om gebruikt te worden als basis voor de volgende verdichting van Rotterdam. Met deze trap willen wij dit suggereren en tegelijk vieren.”

Met zijn 29 meter hoogte en 57 meter lengte wordt de trap een imposante blikvanger van de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! Ook de vorm is een knipoog naar de wederopbouw. De trap reageert op het diagonaal van Rotterdam Centraal en verbindt hiermee een gloednieuw icoon met een historisch rijksmonument.
Winy Maas: “De trap moet voor meer leven zorgen op het dak en laat een tweede laag zien in de volgende stap van de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam. Een tweede opbouw. Het zou goed zijn om dit een permanente functie te geven.”

 

Opdrachtgever:
Rotterdam viert de stad!, Rotterdam (NL)
 
Hoofdaannemer steiger:
Layher, Raamsdonkveer (NL)
 
Staalbouwer:
Dutch Steigers, Amsterdam (NL)
 
Architect:
MVRDV, Rotterdam (NL)
 
Studiebureau:
Adviesbureau Dekker Engineering, Heeze (NL)
 
Bouwtijd:
mei 2016
 
Fotograaf:
Ossip van Duivenbode