De Tiense Suikerraffinaderij

Eén van de meest moderne suikerverwerkende fabrieken ter wereld.

Midden 2014 besloot Tiense Suikerraffinaderij te investeren in een nieuw procesgebouw voor de verwerking en opslag van suiker. In de aanbiedingsfase heeft ASK Romein zich onderscheiden met alternatieven welke niet alleen kostenbesparend waren maar ook de overall planning ten goede kwamen. ASK Romein heeft deze opdracht als hoofdaannemer verworven met als scope het definitieve ontwerp, de complete engineering en ook de verdere realisaties. Het procesgebouw omvat onder andere 31 silo’s, variërend van 45 ton tot 750 ton en behoort daarmee tot één van de meest moderne suikerverwerkende fabrieken ter wereld.

Bovenop een bestaand dak werd thermisch verzinkt staal gebruikt voor ondersteuning van toestellen.

Om de verbinding van de bestaande gebouwen met de nieuwe sugar hub te kunnen maken werden in de omringende gebouwen extra equipment aangebracht. Enkel voor het bestaande metselwerkmagazijn werden de HVAC units op het dak geplaatst. Om deze toestellen te ondersteunen heeft ASK samen met Tiense Suiker een platform ontworpen waar deze 3 toestellen op kunnen steunen.

Op de bestaande dakbalken werden de nodige steunpunten gemaakt die de hoofdbalken van het nieuwe platform dragen. De positie van de toestellen bepaalde de secundaire liggers. Om de vloer toegankelijk te maken werd gekozen voor een roostervloer.

Afmetingen platform ±15 x 10m

Gewicht ± 10ton

Opdrachtgever:
Tiense Suikerraffinaderij, Tienen (B)
 
Hoofdaannemer:
ASK Romein, Malle (B)
 
Staalbouwer:
ASK Romein, Malle (B)
 
Architect:
 
 
Studiebureau:
B&D Engineering, Herstal (B)
 
Bouwtijd:
2015
 
Fotograaf:
Jochen Lucid