De Snelbinder

Nieuwe fietsenstalling is eerste in een reeks ambitieuze gebouwen die de komende jaren de nieuwe binnenstad van Nieuwegein gaan bekleden

Inspiratie voor het ontwerp vormde de publieke route langs het gebouw over de Ringstede, een plek die zich het best laat omschrijven als ‘achterkant’. Het materiaalgebruik van de stalling is de verwijzing naar dit dubbele karakter van deze plek. De woonomgeving, het winkelend publiek, de bevoorrading van winkels en een vluchtroute vanuit City Plaza hebben allemaal een plek gekregen in de fietsenstalling. Het gebouw is eigenlijk bedoelt als een reflectie van zijn omgeving gestold in de tijd.
Het publiek areaal en de bediening daarvan was het vertrekpunt van het ontwerp. Het duale karakter van de plek waar het gebouw staat vormde de uitdaging: behoud en het versterken van het stoere bijna industriële karakter van de Ringstede en tegelijkertijd de Ringstede veiliger en een meer aantrekkelijke plek voor het winkelend publiek maken. Sterk contrasterende werelden die de fietsenstalling in zich draagt. Het robuuste gebouw met strekmetalen gevelbekleding kent diverse verfijningen die je vanuit de omgeving terugbrengen naar een meer menselijke schaal. Dit komt onder andere tot uiting bij het subtiele breken van het licht in een afdruk van fietsen op de glanzende entreedeur. Het strekmetaal maakt het gebouw tot een massief geheel, maar wanneer je binnen bent is de gevel transparant en is het gebouw vriendelijk. De glanzende luifel weerspiegelt de fietsenmaker, fietser of passant die hieronder elkaar ontmoeten. Vanonder de luifel overzie je de Ringstede met passant richting de nieuwe binnenstad.
Het ontwerp bestaat uit twee lagen; op de begane grond de beheerdersruimte, fietsers- en scootersstalling, berging en de kluisjes. Met een flauwe trap is de tweede verdieping te bereiken waar de overige fietsenstalling staan. Boven de trap is een daglichtopening waar licht tot de begane grond kan komen. Het volume is afgewerkt met thermische verzinkte strekmetalen elementen, opgedeeld per verdieping met afmetingen van 1200 breed en maximaal 2800 hoog. De hoeken zijn op verstek gemaakt zodat het volume een eenheid vormt. Er is gekozen voor dit materiaal omdat het paste bij de omgeving; een extra ingang in een expeditiehof voor het winkelcentrum met een robuuste uitstraling. Maar van binnen is juist de transparantie goed zichtbaar en s avonds schijnt er licht van binnen naar buiten waardoor de fietsenstalling een bijzonder gebouw wordt in het hof. Het dak heeft een mossedumdak om groen terug te geven aan de omwonenden. En de beheerderruimte is als een uitsnede in het strekmetalen volume afgewerkt met gladde aluminium panelen net als de noodtrap aan de zijkant.

Opdrachtgever:
Gemeente Nieuwegein (NL)
 
Hoofdaannemer:
van Zoelen (NL)
 
Staalbouwer:
-
 
Architect:
Annemiek Bleumink en Donald Osborne (NL)
 
Studiebureau:
ABT Delft (NL)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Allard Terwel

Verwante projecten

Ook interessante projecten