De Sanitary

Een historisch pand wordt voorzien van de nodige technieken, om te voldoen aan de huidige standaarden

Specifiek aan dit gebouw is dat de oude betonconstructie bewaard gebleven is. De betonnen gewelven vervullen op heden geen dragende functie meer. Deze werden verankerd aan een staalstructuur die in de nieuwe configuratie de dragende functie heeft overgenomen. Zo ontstonden er tussen de oude betonnen vloeren en de nieuwe te plaatsen verhoogde vloeren technische ruimtes waarin alle technieken konden weggewerkt worden. De ontwerper benutte op die manier maximaal de bestaande ruimtes voor kantoren en vergaderzalen.

Dit gebouw voldoet aan de meest hedendaagse energienormen. Om het historisch erfgoed maximaal tot zijn recht te laten komen is men zeer inventief omgesprongen met de verschillende bouwdetails. Zo is bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van klassieke muurisolatie. Door een secundaire beglazing te voorzien aan de binnenzijde blijft enerzijds het monument volledig zichtbaar langs de binnenzijde en zorgt men er anderzijds voor dat door het apart ventileren van dit ‘plenum’, het binnenklimaat niet beïnvloed wordt door het buitenklimaat. Dit kunnen we bestempelen als een hedendaagse uitvoering van het klassieke ‘luchtspouw met isolatie’-bouwprincipe.

De roosters zijn vervaardigd uit thermisch verzinkt staal die een zonwerende functie hebben en eveneens beloopbaar zijn. Ook de L-, H- en T-profielen werden thermisch verzinkt

Opdrachtgever:
Belfius Bank, Brussel (B)
 
Hoofdaannemer:
Artes Depret, Zeebrugge (B)
 
Staalbouwer:
Gebroeders De Clercq, Lochristi (B)
 
Architect:
Thierry Ferfers, Oosterzele (B) 
 
Studiebureau:
Artes Depret, Brugge (B) 
 
Bouwtijd:
Oktober 2016
 
Fotograaf:
Gebroeders De Clercq, Lochristi (B)