De Havenmeester

Nieuwbouw voor 85 appartementen, variërend in lagen van 3 tot 8 verdiepingen, bovenop een commerciële plint en twee lagen parkeren.

Het sluit in de gevelcompositie aan op de pakhuizen de IJsvis en Nautilus. Deze twee pakhuizen zijn door Archipelontwerpers een decennia terug getransformeerd en van zgn. luchtgebonden woningen voorzien.
In 2004 kreeg Archipelontwerpers van de Ontwikkelingscombinatie Scheveningen Haven de opdracht om een plan voor de rest van de Dr. Lelykade te maken. Tegelijkertijd en onafhankelijk hiervan, kreeg de Architektenkombinatie de opdracht van ontwikkelaar Schouten & de Jong om ook een studie voor dezelfde locatie aan de kade te maken. Beide ontwikkelaars bleken uiteindelijk de helft van de grond in eigendom te hebben en besloten tot een samenwerking. Het gevolg hiervan is dat de beide architectenbureaus ook zijn gaan samenwerken.
Hoewel ieder bureau zo zijn eigen uitgangspunten en eigen geschiedenis met deze locatie had, bleken de verschillende ideeën heel goed in elkaar te passen en elkaar te versterken. Voor de ArchitektenKombinatie vormde een baksteen gevel en een systematische aanpak een belangrijk
uitgangspunt. Voor Archipelontwerpers stond voorop dat het project de luchtigheid van stalen gevel elementen en massa goed moest aansluiten op de projecten Nautilus en IJsvis zodat er een doorlopend ritme in de gevelwand zou ontstaan. Een ritme wat zou zorgen voor eenheid
maar ook voor differentiatie. Vervolgens is dit ritme door gezet in het volume van het appartementengebouw het Kaviaarhuis.

De materiaalkeuze is bepaald door:
1 – een kombinatie van baksteen en staal in aansluiting op de naastliggende bakstenen pakhuizen waarop metalen ‘Luchtgebonden’ stalen penthouses zijn geplaatst.
2 – de positie van het project aan de haven en tegen de zee vraagt om een robuuste en duurzame detaillering en materiaal behandeling van wege de zoute lucht en het zandstralen door de wind. Daarom is gekozen voor het Duplex systeem voor de stalen onderdelen.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:

Havenmeester Scheveningen bv (samenwerking van Rederij Groen, Volker Wessels, 

SchoutenBouw en Altera Vastgoed, Leidschendam  (NL)
 
HOOFDAANNEMER:

Boele & Van Eesteren, Rijswijk (NL)

 
STAALBOUWER:
Boele & Van Eesteren, Rijswijk (NL)
 
ARCHITECT:

Archipelontwerpers isw Architektenkombinatie Bos & Hofman, Den Haag  (NL)

 
STUDIEBUREAU:

Ingenieursbedrijf Broersma, Den Haag (NL)

 
BOUWTIJD:
2017
 
FOTOGRAAF:

Gerrit Schreurs + Archipelontwerpers