De Drie Hofsteden Kortrijk

Bewoners krijgen lagere energiefactuur door renovatie als duurzame keuze.

Context
De Sociale Huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning uit Kortrijk kondigde haar ambitieuze plannen aan om de appartementsblokken aan de Drie Hofsteden grondig op te waarderen. Het project maakt deel uit van het ECO-Lifeproject met Europese subsidies, waartoe ook de CO2 - neutrale voorbeeldwijk Venning en de onlangs opgeleverde sociale appartementen aan de Pottenbakkershoek behoren. De wijk Drie Hofsteden heeft twee grote appartementsblokken. Blok V, de jongste van de twee, werd gebouwd van 1971 tot 1974 en kwam eerst aan de beurt. Dit gebouw heeft 108 appartementen, die allemaal individueel elektrisch worden verwarmd. Dit liet toe een opsplitsing te maken in een deel bouwwerf en een deel dat voorlopig nog bewoond blijft. Het oudere gebouw op de hoek (blok IV werd gebouwd van 1967 tot 1970 en heeft 120 appartementen) heeft een gemeenschappelijke centrale verwarming op gas. Dit vraagt heel wat extra voorbereidingen voorafgaand aan een verbouwing. De renovatieplannen voor dit gebouw werden na wat vooronderzoek pas vanaf begin 2015 opgemaakt, om zodoende de werf vanaf begin 2016 van start te laten gaan.


Een grondige, duurzame renovatie
In functie van de verordening inzake toegankelijkheid worden alle liften vernieuwd en vergroot. Op vraag van de brandweer worden er meerdere evacuatietrappen toegevoegd. De appartementen zelf worden aangepast aan de huidige gangbare oppervlaktenormen in de sociale huisvesting. Ze krijgen grotere badkamers en een bredere living. De technische installaties worden volledig vernieuwd en het akoestisch comfort wordt verbeterd. Het gebouw krijgt ook een geheel nieuwe architectuur. Het monoliet betonnen gebouw wordt stapsgewijze (per toegang) opgedeeld in van elkaar verschillende deelvolumes, die worden samengebracht tot een aantrekkelijk geheel met een hedendaagse uitstraling. We kiezen voor optimistische witte materialen, sporadisch afgewisseld met een vleugje hout. De bestaande bestaande betonnen terrassen waren aangegoten aan de vloerplaten en vormden zo één grote koudebrug. Op de achtergevel zijn deze deels behouden en volledig ingepakt in isolatie. Op de voorgevel zijn ze deels ingenomen in het gebouw, deels afgebroken. De nieuwe terrassen zijn geconcipieerd in staal: snelle montage én demonteerbaar. Alle stalen profielen voor de terrassen en balustrades zijn thermisch verzinkt en daarna gelakt. Dit uit duurzaamheidsoverwegingen.

Engineering
De belangrijkste opwaardering zit in de gevel, die volledig vernieuwd en zeer goed geïsoleerd wordt. Daardoor zal worden voldaan aan de laagenergienorm die Europa oplegt tegen 2020. De bewoners mogen dus, zoals in de andere ECO-Lifeprojecten, rekenen op een bijzonder laag energieverbruik. De elektrische verwarming is vervangen door een zuinig collectief verwarmingssysteem op gas. Nu het volledige volume heel goed geïsoleerd is, zal de nieuwe zuidgevel ook goed moeten beschermen tegen het teveel aan zonnewarmte in de zomer. Ieder appartement beschikt voortaan over ruime en praktische terrassen.

Opdrachtgever:
Goedkope Woning, Kortrijk (B)
 
Hoofdaannemer:
THV Artes Depret - Artes Roegiers, Zeebrugge (B) 
 
Staalbouwer:
Metalstar, Bredene (B)
 
Architect:
Buro II & ARCHI+I, Brussel (B)
 
Studiebureau:
Buro II & ARCHI+I, Brussel (B)
 
Bouwtijd:
2016
 
Fotograaf:
Gerald Van Rafelghem