De Dageraad

De structurele delen buiten, zoals de overkapping aan het werkerf, de vrijstaande luifel, het uitkragende (zonne)scherm langs de voorgevel en de stalen kooien rond de technische installaties op het dak worden allen voorzien van een duplex coatingsysteem. 

BSBO De Dageraad is een technische school met een specifiek programma: ateliers hout- en lasbewerking, didactische keukens, bakkerijen, chocoladeatelier, allerlei praktijk- en theorielokalen en een polyvalente zaal. Waar elders, vanuit pedagogisch oogpunt, stimulerende prikkels gewenst zijn wordt hier expliciet een serene leeromgeving gevraagd. De jongeren die hier school lopen (bijzonder onderwijs) hebben alle aandacht nodig om zich ten volle te kunnen concentreren op hun taken. Externe prikkels leiden af, kunnen conflicten geven, gevaar opleveren.

2 Bouwvolumes worden in de lengte naast mekaar geplaatst. De onderlinge opstelling van hoofdbouw en ateliers definieert specifieke buitenruimtes : een voorplein met toegang, het ‘werkerf’ tussen de ateliers en de speelplaats. Belangrijk hierbij is de bestuurlijke en (infra)structurele logica. Deze school dient een duidelijke, heldere opstelling, planopbouw en structuur te hebben in functie van inherent overzicht en toezicht. Dit geeft een gevoel van rust en beheersbaarheid voor zowel personeel als leerlingen. Het gebouw moet dit uitdrukken: de logica der onderdelen, de structurele eenvoud, z’n rationele en generieke maatbepaling, z’n functionele en technische geaardheid. Elke verwijzing of accentuering in vorm, materiaal- en kleurgebruik om extra identiteit te genereren is niet to the point. Werken op essentie is hier de boodschap.

Het hoofdgebouw wordt opgetrokken in beton en voorzien van een zwarte gevelsteen. De ateliers krijgen een staalstructuur die bekleed wordt met steeldeck (dak) en zwarte, vertikaal geplaatste, geprofileerde, voorgelakte stalen gevelplaten op binnendozen. Dezelfde gevelbekleding wordt ook toegepast in de hoofdbouw ter hoogte van de bakkerijen en de didactische keukens. De stalen draagstructuur krijgt aan de binnenzijde een nabehandeling met een brandvertragende, zwarte coating. De structurele delen buiten, zoals de overkapping aan het werkerf, de vrijstaande luifel, het uitkragende (zonne)scherm langs de voorgevel en de stalen kooien rond de technische installaties op het dak worden allen voorzien van een duplex coatingsysteem. Er wordt bewust gekozen voor het toepassen van een stalen structuur en gevelbekleding. Het laat toe om met een strikt budget industrieel maatwerk te realiseren met een verfijnde belijning en dito detail.

Opdrachtgever:
GO! – Gemeenschapsonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel (B)
 
Hoofdaannemer:
BAM Contractors, Sint-Truiden (B)
 
Staalbouwer:
Janssens , Bocholt (B)
 
Architect:
PULSarchitecten, Borgerhout (B) 
 
Studiebureau:
UTIL, Brussel (B)
 
Bouwtijd:
november 2015
 
Fotograaf:
Bram Vangampelaere - PULSarchitecten