Dairy Campus

De Dairy Campus is een grote proefboerderij en een kenniscentrum voor de melkveehouderij, gestoeld op samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven, praktijkonderzoek en kennisplatforms.

Het ontvangstgebouw met zijn opvallende gevel- en kapvorm is ontworpen door Arcadis en uitgewerkt in samenwerking met DLV, het ingenieursbureau verantwoordelijk voor het ontwerp van de stallen en overige gebouwen op het terrein. De opdrachtgever is WUR (Wageningen Universiteit & Research)
Wie 10.00 bezoekers per jaar wil ontvangen moet een fikse ontvangstruimte hebben. Onder een enorme kap is behalve ontvangstruimte voor groepen ook kantoorruimte-/ educatie-/ workshop- en expositieruimte gecreëerd. Hoewel het nieuwe entreegebouw goed aansluit bij de typische agrarische stallen heeft het een sterke eigen identiteit en daarmee een duidelijke entreefunctie. Een voormalige dienstwoning is in het ontvangstgebouw geïntegreerd en doet nu dienst als kantoor.Het nieuwe concept, in tegenstelling met de oorspronkelijke uitvraag, bestaat uit het behouden van het bestaande vastgoed en deze in te pakken met een nieuwe verzinkte kasconstructie.

Door slim te schuiven en alle kantoorfuncties in de bestaande gebouwen te plaatsen, werd de ruimte naast de bestaande gebouwen als overdekte buitenruimte bestempeld en opgevuld met educatie-/workshop- en expositieruimtes. Door de grote overmaat ontstaat er ook veel ruimte voor flexibiliteit, welke achteraf als groot pluspunt wordt gezien en bijdraagt aan de samenwerking en kruisbestuiving van kennis.

De kracht van het Dairy Campus ontvangstgebouw is zijn overmaat. Deze heeft kunnen ontstaan door het behoud van het bestaande vastgoed en door het slimme gebruik van restenergie. Door de restenergie van de koeien te gebruiken, waren er veel minder dure installaties nodig. De overmaat bestaat uit een aaneenschakeling van onverwachte ruimtes met verschillende elementen en een ongeprogrammeerd gebruik. Een bepaalde ruimte geeft bijvoorbeeld beschutting en zicht op een specifiek onderdeel van de Campus, een andere ruimte bestaat weer uit een kleine tribune met een overzicht over het omringende landschap. De openheid met een afwisseling van werk-, educatie-, workshop en expositieruimtes zorgt voor een plek waar veel kruisbestuiving kan plaatsvinden. Ongeplande ontmoetingen tussen mensen van de verschillende onderzoeks- en onderwijsinstellingen is een dagelijks feit. Dit alles nooit ver weg van de praktijk, de koeien die de vloer verwarmen zijn altijd in een ooghoek te zien. Hierdoor is het ontvangstgebouw het kloppende hart geworden van de Dairy Campus en draagt bij aan een stimulerende, wetenschappelijke omgeving, waar de Nederlandse melkveesector zijn voordeel mee kan doen! 

Opdrachtgever

WUR, Wageningen (NL)

Hoofdaannemer

Bouwbedrijf De Witte , Staphorst (NL)

Kassenbouw

Bright Buildings, Heerlen (NL)

Architect

Arcadis, Amersfoort (NL)

Studiebureau

DLV Advies Bouw, Uden (NL)

Bouwtijd

2016