Circustheater in Scheveningen

Het systeem om decorstukken in de huidige toneeltoren van het AFAS Circustheater in Scheveningen te hijsen, is niet meer geschikt voor de grote voorstellingen van deze tijd. Daarom moet de toneeltoren verbouwd worden.

Met deze verbouwing wil Stage Entertainment de veiligheid van medewerkers en bezoekers ook bij grote producties in de toekomst blijven garanderen. 

Een zorgvuldige klus

In de zomer van 2019 zijn de eerste voorbereidende constructieve aanpassingen uitgevoerd. Toen heeft Stieva Metaal Groep de staalconstructie van de bestaande toneeltoren versterkt, aangepast en voorzien van bevestigingsconsoles zodat de nieuwe opbouw hierop bevestigd kan worden.

De tweede fase van de verbouwing van de toneeltoren is uitgevoerd in 2020. De uitdaging was de hoogte van het gebouw. 102 ton stalen balken en 20 ton roostervloeren moesten naar een hoogte van 35 meter worden gehesen. Een zorgvuldige klus, waarbij veiligheid voorop stond. De montage is voorspoedig verlopen en de nieuwe balkconstructie past precies op het oude gebouw.

Toneeltoren 7 meter hoger

De toneeltoren is nu ongeveer 7 meter hoger dan de vorige toren. Deze grote hoogte is van belang om decorstukken, spotlights en doeken zo hoog te kunnen hijsen dat deze niet meer in het zicht hangen. De hiervoor gebruikte hijsmechanismen bevinden zich in de toren, alsmede diverse technische installaties. Ook bevinden zich in de toren rondgangen zodat de technici gemakkelijk bij de technische installaties kunnen komen.

Duurzame Staco zwaarlastroosters type RH

Na de montage van de nieuwe opbouw zijn het trappenhuis en de roostervloeren geplaatst. Tot slot wordt de gevelbeplating met aluminium en hout gemonteerd. De werkzaamheden zullen naar verwachting zomer 2020 zijn afgerond.

Voor dit project zijn 20 ton zwaarlastroosters type RH geleverd die uitermate geschikt zijn voor zware belastingen. De thermisch verzinkte roosters zijn geleverd in delen van circa 1820 x 1205 mm.Het AFAS Circustheater kan weer jaren vooruit en vele prachtige musicalproducties op de planken brengen.

Zo dicht bij zee zijn de roosters hiermee duurzaam beschermd tegen de weersomstandigheden. 

Duplex
 
 
OPDRACHTGEVER:
Stage Entertainment (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Stieva Metaal Groep (NL)
 
STAALBOUWER:
Stieva Metaal Groep (NL)
 
ARCHITECT:

 
STUDIEBUREAU:

 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF: