Circulaire sporthal Bredius

Luifel als functionele eye-catcher

Project ingediend door Lichtstad Architecten

Sporthal Bredius is door Lichtstad Architecten toekomstbestendig ontworpen, vanuit het besef dat sporters en toeschouwers van een circulair sportgebouw de ambassadeurs zijn voor de toekomst.

De sporthal wordt zo circulair mogelijk gebouwd. Dat houdt in dat materiaalgebruik is beperkt tot een minimum en dat materialen weer losmaakbaar zijn, waardoor  herbruikbaarheid bij einde levensduur kan worden geborgd.

"Uitgesneden in het landschap staat sporthal Bredius: een circulaire eyecatcher vanaf de A1. De hal bestaat uit een hoog volume en een luifel met kolomstructuur. Hierdoor heeft de hal een eigen identiteit in het landschap en geeft de hal expressie aan gebruik, sportbeleving en functionaliteit. Het ensemble van de sporthal, het sportcomplex en de strook langs de Trekvaart vormen de landschappelijke entree van Muiden en de Krijgsman."- Lichtstad Architecten 

Luifel als functionele eye-catcher

De luifel is naast de stedenbouwkundige en architectonische relevantie ook functioneel in gebruik. De luifel geeft beschutting tegen de zon aan de onderliggende functies wetende de ontmoetingsruimte, de vergaderruimten, de binnensporthal, en de docenten- en beheerdersruimte. Daarnaast geeft het beschutting op het terras tegen de regen waar je droog kan staan en rondom zicht hebt op de buitensportvelden. 

Maximale sportbeleving

De ontmoetingsruimte staat centraal op Sportpark Bredius. De verhoogde luifel maakt een maximale sportbeleving mogelijk tussen alle sportvelden voor binnen- en buitensporten. Er ontstaat een aantrekkelijke tussenruimte voor zowel ontmoeting als het beleven van sport. De hal is gelegen tussen alle sportvelden in het hart van het park, wat een optimale sportbeleving mogelijk maakt.

Remontabel & energieneutraal

Sporthal Bredius is toekomstbestendig ontworpen, vanuit het besef dat sporters en toeschouwers van een circulair sportgebouw de ambassadeurs zijn voor de toekomst. De hal is remontabel; een voorbeeld hiervan is de stalen hoofddraagconstructie die remontabel is middels stalen connectors.

Circulair ontwerp

De sporthal wordt zo circulair mogelijk gebouwd, dat was een belangrijke eis bij de aanbesteding. Dat houdt in dat materiaalgebruik is beperkt tot een minimum, dat materialen weer los te maken zijn van elkaar (dus geen lijmen en kitten) en herbruikbaar zijn aan het einde van de levensduur. De panelen aan de gevel en daken zijn 100 procent recyclebaar en losmaakbaar. De wanden in de doucheruimten zullen bestaan uit gerecyclede glaspanelen welke demontabel zijn. Alle houten afwerkingen inclusief kozijnen van het interieur worden behandeld met een plantaardige olie. Binnenwanden worden gemaakt van rubberwood panelen en de sportvloer van gerecycled materiaal. De sportlocatie is energieneutraal ontworpen en voor de inrichting en installaties zijn de mogelijkheden voor het gebruik van afvalmaterialen benut. 

Motivatie thermisch verzinkt staal

De filosofie van puur bouwen is op veel plekken in de architectuur terug te lezen, waaronder de luifel van thermisch verzinkt staal. Door de thermische verzinking is de structuur van de luifel beschermd tegen weersinvloeden zonder dat er toxische coatings zijn gebruikt. De structuur is in zijn geheel recyclebaar.

Het gebruik van kale producten die uit enkele grondstoffen bestaan heeft een esthetische waarde die de circulaire identiteit van Sporthal Bredius versterkt en verrijkt. Het ensemble van de houten geveldelen en de thermisch verzinkte luifel geven daarmee een duidelijke kernboodschap af: het gaat niet alleen om gezond sporten nu maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk in de toekomst. 

OPDRACHTGEVER:
Gemeente Gooise Meren  (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Rotsbouw (NL)
 
STAALBOUWER:
Circulairstaal (NL)
 
ARCHITECT:
Lichtstad Architecten (NL)
 
STUDIEBUREAU:
JVZ ingenieurs (NL)
 
BOUWTIJD:
2021
 
FOTOGRAAF:
Bas Gijselhart