Campus Vesta

18 meter hoog oefencomplex voor industriële branden

Project ingediend door VK Architects & Engineers

Met één druk op knop ontstak minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in juni 2022 het vuur in het nieuw oefencomplex voor de bestrijding van industriebranden op Campus Vesta in Emblem (Ranst). Het gaat om de eerste oefensite in België waar brandweerlieden, zowel van havenbedrijven als openbare korpsen, complexe industriebranden kunnen leren blussen. Vroeger moesten ze daarvoor naar Nederland.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden verwijst naar de grote petrochemische bedrijven in de haven van Antwerpen om de nood aan zo’n oefencomplex te onderstrepen. “Maar grote industriële branden kunnen niet alleen in de haven ontstaan. Langs de snelwegen liggen ook vaak Sevesobedrijven.”

De skyline van Campus Vesta ziet er nu een beetje als een havenpanorama uit met tanks en een achttien meter hoge kubus in staal, waar op verschillende plaatsen brandhaarden kunnen worden geënsceneerd en oefenscenario’s ontwikkeld. Er is een open staaltrap en ook een halfopen betonnen trap die bedoeld is als vluchtweg.

Naast de stalen kubus is er een leidingengracht met een loopbrug. Beide kanten hebben een verschillende ondergrond: de ene is van beton en de andere heeft een bodem met losse stenen. In het tankpark draait alles rond lekkages en branden bij de opslag van brandbare stoffen.

Fluorvrij schuim

De branden kunnen allemaal vanop afstand geactiveerd worden. Door het gebruik van lpg en kookpuntbenzine is de milieu-impact van de brandhaarden beperkt. Voor het blussen worden water en fluorvrij blusschuim gebruikt. Naast de oefenplaat is een afvoergoot waarlangs het blus- en regenwater naar een bufferbekken voor waterzuivering wordt afgevoerd voor hergebruik. Een groot deel van de buizen en tanks om op te oefenen zijn afdankers van industriebedrijven als Lanxess, Covestro, Vesta Terminals, Total Fina en BASF, die de objecten schonken.

Keuze voor thermisch verzinkt staal: 

Het thermisch verzinken biedt de beste garantie als corrosiebescherming gezien de zeer uitzonderlijke combinatie van blootstellingen.

Er is een corrosiebescherming nodig van klasse C3 die daarnaast ook bestand moet zijn tegen herhaaldelijk blootgesteld te worden aan temperaturen tot 200°C.

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Campus Vesta, Ranst (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Stadsbader, Harelbeke (B)
 
STAALBOUWER:
 
 
ARCHITECT:
VK Architects & Engineers, Roeselare (B)
 
STUDIEBUREAU:
VK Architects & Engineers, Roeselare (B)
 
BOUWTIJD:
2022
 
FOTOGRAAF:
VK Architects & Engineers