Caland Tower

Toren als eerste fase van een langgerekt bouwblok

De Caland Tower is onderdeel van Laakhaven Den Haag, een binnenstedelijk voormalig havengebied met een prettige ruige sfeer. Het blok staat aan de Calandstraat, de entree naar dit nieuwe woonwerkgebied dat wordt gekenmerkt door allerlei industriële monumenten afgewisseld met kleinschalige nieuwbouw onder particulier opdrachtgeverschap. De toren is de eerste fase van een langgerekt bouwblok. Het vormt een hoogteaccent, een entree naar de stad en een baken voor de nieuwe buurt.

Trots en robuust

Het gebouw heeft commerciële ruimte op de onderste twee lagen en 101 compacte woningen vanaf de 2e etage. Elke etage herbergt 7 twee- en driekamerappartementen. Deze woningen liggen rond de liftkern. De toren is circa 52 meter hoog.

De gevel heeft een uitstraling gekregen die past bij Laakhaven. No-nonsense en robuust. De verdiepinghoge ramen vormen een strak patroon. Verspringende terugliggende bakstenen kaders maken het ritme speels en lichtvoetig. Het baksteen ter plekke van deze kaders is donker en een deel van de bakstenen hebben een reliëf; dikke pukkels die de massiviteit van de gevel vergroten. 

Net zoals deze kaders verspringen ook de balkons. Ze hebben een industriële uitstraling door de thermisch verzinkte stalen frames met een houten bekleding en ze worden met trekstangen aan de gevel gehangen.  

Het project wordt in twee fases gerealiseerd: eerst de toren, dan de lage blokken.

Opdrachtgever:
Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij / Guillaume Chevalier, Nieuwegein (NL)
 
Hoofdaannemer:
Ballast Nedam, NIeuwegein (NL)
 
Staalbouwer:
 
 
Architect:
DOK Architecten,  Ieke Koning en Carla Wieman,  Amsterdam (NL)
Moke Architecten - Ludo Grooteman, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau
CAE Nederland, Barendrecht (NL)
 
Bouwfysisch advies:
Cauberg-Huygen, Amsterdam (NL)                
 
Bouwtijd:
2015
 
Fotograaf:
Thijs Wolzak