Burcht van Haeften

Een “Kulturhus” voor de Haaftense inwoners

GENOMINEERD BTTV 2015

De gemeente Neerijnen wilde een voorziening voor het hele dorp Haaften realiseren. Een plek met een groot aantal mogelijkheden en gebruikers. Een “Kulturhus” voor de Haaftense inwoners. Er is hoog ingezet op gemeenschappelijk gebruik en samenwerken. Samen met de gebruikers is een ontwerp tot stand gekomen dat een pleisterplaats is geworden voor alle mogelijke cultureel-maatschappelijke activiteiten.

Het gebouw wordt gekenmerkt door de centrale groene overdekte buitenruimte, “de kas”. De kas, geïnspireerd op de kassenbouw uit de directe omgeving, vormt het hart van het Kulturhus. Bij binnenkomst is de ruimte overweldigend door de maat, het ruimtelijk effect en de materialisering. Met name de thermisch verzinkte staalconstructie en de BIPV beglazing in het dak springen in het oog. De constructie is basaal ontworpen met een knipoog naar de kassenbouw. Ondanks dat regelgeving vroeg om zwaardere profielafmetingen dan in de kassenbouw hebben we een luchtige constructie ontworpen. Het resultaat is het beste te omschrijven als een buitenkathedraal. Op sacrale wijze in contact met buiten maar beschermd en beschut. De keuze voor thermisch verzinkt staal versterkt, door zijn kleur en verschijning, het sacrale effect in relatie tot het vele daglicht.

De duurzaamheidsambitie is vanaf de start van het ontwerp hoog geweest. In samenspraak met onze opdrachtgever is er een haalbaarheidsonderzoek Duurzame Technieken opgesteld, waarin de ambitie, de mogelijkheden en de haalbaarheid er van zijn uitgewerkt.

Een aantal toegepaste duurzaamheidsmaatregelen zijn: geïntegreerde en conventionele zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtepomp op WKO, bivalente gasinstallatie op biogas, hoge mate van luchtdichtheid, veel daglicht, LED-verlichting, gebruik van duurzame materialen en een baksteen uit de plaatselijke steenfabriek, een vegetatiedak, etc. Het uiteindelijke resultaat is een duurzaam gebouw met een gezond binnenklimaat en lage exploitatie lasten.

Opdrachtgever:
Gemeente Neerijnen (NL)
 
Hoofdaannemer:
Bouwbedrijf van Deelen, Veenendaal (NL)
 
Staalbouwer:
Tasche Staalbouw, Albergen (NL)
 
Architect:
Elemans Van den Hork Architecten, Oss (NL)
 
Studiebureau:
Verplak Ingenieurs, Oss (NL)
 
Bouwtijd:
2013
 
Fotograaf:
Jimke Joling