Bulkmagazijn Vollers

Voor de stockage van cacaobonen werd er  een nieuw bulkmagazijn ‘Oosterweel 1000’ midden in de haven van Antwerpen gebouwd

Antwerpen is de op één na grootste zeehaven van Europa. Tegenwoordig geldt de Belgische stad aan de Schelde als belangrijke petrochemische locatie en haven voor de overslag van bulkproducten. Vollers Belgium heeft zijn hoofdvestiging in het havengebied. In opdracht van handels- en industriële ondernemingen en voor de beurzen slaan zij hier robusta- en arabica-koffies, cacao en stukgoederen op.

Voor de stockage van cacaobonen werd een nieuw bulkmagazijn ‘Oosterweel 1000’ gebouwd. Het magazijn is gebouwd volgens de specifieke vereisten van het te behandelen product en dit in samenspraak met de eindklant. Het project bestaat uit een opslagloods van  8000 m² met een dakrandhoogte van bijna 20 m en een overspanning van 2x 30 m.

De overspanningen werden bekomen door middel thermisch verzinkte vakwerkliggers en kolommen. De kolommen kregen een bijkomende bescherming door ze ter plaatse te bekisten en in beton te gieten. De “total cost of ownership” en het “cradle-to-cradle” principe waren de voornaamste reden van de bouwheer om te kiezen voor thermische verzinking als oppervlaktebehandeling.

Opdrachtgever:
VOLLERS nv Belgium, Antwerpen (B)
 
Hoofdaannemer:
Bolckmans, Hoogstraten (B)
 
Staalbouwer:
BCM nv, Hoogstraten (B)
 
Architect:
Arcade, Kontich (B)
 
Studiebureau:
Stabilogics, Kampenhout (B)
 
Bouwtijd:
november 2013
 
Fotograaf:
BCM