Bruggen Skoaterwald

Fantasievolle overbrugging

Om de verschillende buurten van Skoatterwâld met elkaar te verbinden, zijn in opdracht van de gemeente Heerenveen drie nieuwe bruggen gerealiseerd.

Vormgeving en uitstraling

Skoatterwâld wordt in fasen gebouwd en momenteel is fase 3 in aanbouw. Om de verschillende buurten van Skoatterwâld met elkaar te verbinden, zijn in opdracht van de gemeente Heerenveen drie nieuwe bruggen gerealiseerd. Deze bruggen zijn qua vormgeving en uitstraling gelijk aan de andere bruggen in de wijk. De woningen liggen in een prachtig landschap met statige lanen, parkbossen en waterpartijen. Ook de bruggen hebben een bijzondere vormgeving die aansluit bij het karakter van de wijk.

Om de brugleuningen van de autobrug en de twee fietsbruggen te beschermen tegen de weersomstandigheden, is het staal behandeld met het Duplex systeem: de combinatie van verzinken en poedercoaten. Het staal is eerst thermisch verzinkt en daarna tweelaags gepoedercoat in de kleur RAL 9006 (blank aluminiumkleur).

Motivatie voor thermisch verzinkt staal

"Wat voor ons altijd een overweging is, is dat verzinkt staal als ondergrond voor verf of poedercoating altijd een zekere garantie biedt dat je na verloop van jaren geen roest zult krijgen. Als de verflaag op onverzinkt staal beschadigd of dunner wordt na verloop van jaren, dan zal het staal eronder vroeg of laat ook gaan roesten. En dan beginnen meestal grotere problemen. Als de verf- of coatlaag van verzinkt staal verdwijnt of beschadigd. Dan heb je altijd nog de zekerheid van de verzinkte laag die zorgt dat het staal in ieder geval niet gaat roesten. Herstellen is dan meestal ook veel eenvoudiger.

Duplex

OPDRACHTGEVER:
gemeente Heerenveen (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Antea group (NL)
 
STAALBOUWER:
Metaalbedrijf Pompstra (NL)
 
ARCHITECT:

 
STUDIEBUREAU:

 
BOUWTIJD:
2020 
 
FOTOGRAAF:
Metaalbedrijf Pompstra