Brugbediencentrale Steekterpoort

Met gebruik van ultramoderne bedieningshard- en software, wordt de doorstroming van weg- en vaarwegverkeer sneller, veiliger en betrouwbaarder

GENOMINEERD BTTV 2015

Vanuit de bediencentrale worden ruim 30 bruggen in de regio centraal op afstand bediend. Het gaat niet alleen om provinciale bruggen, maar ook om bruggen van gemeentes in de omgeving. Met gebruik van ultramoderne bedieningshard- en software, wordt de doorstroming van weg- en vaarwegverkeer sneller, veiliger en betrouwbaarder.

De bediencentrale is in architectuur verwant aan de hefbrug Gouwesluis en met respectvolle afstand gepositioneerd naast de hefbrug. De verschijningsvorm is stoer, doelmatig en functioneel. Het gebouw gaat op in het utilitaire landschap. Het gebouw met bijbehorend terrein is van een onderscheidende architectuur op het gebied van duurzaamheid, ecologisch verantwoord bouwen en comfortabel werken. De bediencentrale heeft tien bedienplekken welke samen de ‘cockpit’ vormen, twee individuele kantoorruimtes en een multifunctionele ruimte voorzien van een pantry welke dienst doet als kantine en vergaderruimte.

De gebouwmaterialen zijn beton, staal, glas, translucente panelen en bamboe. Ook de op maat ontworpen en gemaakte ‘specials’ voor tafel, bureaubladen, pantry en kastenwand bestaan uit bamboe plaatmateriaal. Bijzonder zijn de akoestische wand van de kantine en de lamp boven de kantine/vergadertafel welke door een kunstenaar op maat gemaakt zijn van natuurvilt. Producten zijn zoveel mogelijk gekozen op basis van duurzame materialen en productieprocessen. Er is gezocht naar de juiste balans in duurzaamheid, comfort en uitstraling. Het dak is voorzien van sedum beplanting en PV-cellen. 

Opdrachtgever:
Provincie Zuid-Holland, Den Haag (NL)
 
Hoofdaannemer:
Nobel Bouwbedrijf BV, Bodegraven (NL)
 
Staalbouwer:
Nelissen van Gerwen Staalbouw, Oss (NL)
 
Architect:
Blok Kats van Veen Architecten  -  Bureau B+B, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Pieters Bouwtechniek, Utrecht (NL)
 
Bouwtijd:
januari 2014
 
Fotograaf:
Jeroen Musch www.jeroenmusch.nl