Brico Planit Jambes

Tweede huid uit thermisch verzinkt strekmetaal bevordert stabiliteit en esthetische uitstraling

Project ingediend door BURO5 SPRL 

De BricoPlanit-vestiging in Jambes kreeg in 2021 een make-over in alle betekenissen van het woord. De winkel- en opslagruimte zijn meer dan verdubbeld om voortaan nog beter te kunnen te voldoen aan de verwachtingen van zowel klanten als personeel. De betonstructuur werd bijna volledig afgewerkt met een bekleding in strekmetaal en een imposante luifel. Het doel was om het gebouw visueel en esthetisch te integreren in zijn omgeving. Missie geslaagd ... 

De voormalige BricoPlanit-winkel in Jambes was aan de krappe kant met zijn 7 000 m². Het gebouw grensde aan een leegstaand industrieel gebouw – de voormalige werkplaatsen van Câbleries Namuroises – dat dateerde uit de jaren 60. Dit laatste werd overgekocht en vervolgens afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuwe winkel, die aan de bestaande vestiging werd gekoppeld. Dit resulteerde in een totale oppervlakte van meer dan 15 000 m², waarvan bijna 10 000 m² is voorbehouden voor de winkel (de rest is bestemd voor voorraden en technische ruimtes).

Esthetische tweede huid

Buro 5 kreeg de volledige opdracht toegewezen: ontwerp, studie en opvolging van de werken. “De grootste uitdaging in dit project was natuurlijk de omvang, maar ook de uitvoering met behoud van de activiteiten van de winkel”, vertelt architect-vennoot Yves Nelis. “Het meest complexe aspect was het samenvoegen van de oude en nieuwe gebouwen door de gevel open te maken. Dankzij een goede samenwerking konden we de gemoedsrust van de klanten en het Bricopersoneel echter garanderen.” Buro 5 mocht de materialen voor de structuur en de gevel vrij kiezen. Yves Nelis: “De draagstructuur van het gebouw bestaat uit beton, dat beter bestand is tegen schokken, en de gevelpanelen uit geïsoleerd beton. Het strekmetaal fungeert dus als een decoratieve tweede huid. Vanwaar deze keuze? “Voor het visuele cachet”, antwoordt Yves Nelis. “In tegenstelling tot andere grote winkels bevindt dit gebouw zich niet in een industriezone, maar net buiten de stad. Een gevelafwerking met betonpanelen, die beperkt bleef tot het strikt noodzakelijke, was dus uit den boze. We moesten de façade zien in te passen in de bestaande stedelijke context. De look van de afgewerkte BricoPlanit oogt veel aangenamer dan een klassiek gebouw.”

Staal met kennis van zaken

De keuze voor strekmetaal lag voor de hand. Yves Nelis is immers een fervent voorstander van dit materiaal, dat volgens hem “stabiliteit, stevigheid en duurzaamheid in de tijd biedt en bijzonder geschikt is voor de realisatie van een semi-industrieel gebouw.” In overleg met MDB Metal, de enige Belgische fabrikant van strekmetaal, werd er geopteerd voor de Classico 85, inclusief kant-en-klaar thermisch verzinkte modules. Het werd licht glanzend geleverd, maar zal na verloop van tijd een patina ontwikkelen en mat worden. Yves Nelis: “Deze bekleding strekt zich uit over de gehele lengte van de hoofdgevel. Ze gaat door om de hoek op de gevel, gericht naar de Grands Malades-brug - dit is waar het grootste BricoPlanit-uithangbord zich bevindt - en dan weer terug naar de achtergevel, en bestrijkt iets meer dan 2 100 m².” “Een uitvoerige projectstudie, die meer dan twee jaar in beslag nam, resulteerde in een oplossing die aangepast was aan de onderliggende structuur en het gebouw. 30/5-zijflenzen werden aan de achterkant van het gaas gelast, aan weerszijden van elke 1 000 mm brede module”, zegt Nicolas Pirson, Sales en Project Engineer bij MDB Metal. “De oppervlaktebehandeling die we de gevelbekleding hebben gegeven, is een thermische verzinking van architecturale kwaliteit, waarbij sommige elementen gelakt zijn (RAL 7021).” Eveneens vermeldenswaardig is dat Schutz de dakplaten installeerde – een metalen luifelbekleding met ArcelorMittal-profielen – terwijl Cobelba de gevelbekleding plaatste. De twee metaalvarianten die in de gevel en het dak zijn gebruikt, vormen een harmonieus geheel. Yves Nelis heeft veel lof voor de toegepaste metaaloplossingen: “Als je kijkt naar het assortiment dat momenteel op de markt is – gevelplaten, dakplaten, geperforeerde platen en zelfs platen met gepersonaliseerde motieven – dan kan je alleen maar gewagen van een zeer positieve ontwikkeling die architecten ten zeerste kan bekoren.”

Waarom thermisch verzinken?

De keuze van het materiaal werd bepaald door de duurzaamheid van het product, het uiterlijk en de sterkte ervan in vergelijking met andere bekledingen zoals vezelcementplaten, polycarbonaat of gips!

Esthetisch verzinken
 
 
OPDRACHTGEVER:
Brico Planit, Jambes (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Cobelba (Groupe Besix), Naninne (B)
 
STAALBOUWER:
Métal Déployé Belge, Luik (B)
 
ARCHITECT:
BURO5 architectes & associés srl, Naninne (B)
 
STUDIEBUREAU:
Unit sprl, Erpent (B)
 
BOUWTIJD:
-
 
FOTOGRAAF:
Philippe Piraux