Brico Plan-It

Ontwikkeling van een retail bovenop een halfondergrondse parking

INPLANTING:

Om de architecturale vormgeving van het gebouw te begrijpen is het belangrijk de ruimtelijke context te kennen. Het gebouw maakt immers deel uit van een masterplan van twee tegenover elkaar gelegen sites, grenzend aan de Ottergemsesteenweg. Ten westen van de Ottergemsesteenweg is de site Arteveldestadion gelegen, met de ontwikkeling van het voetbalstadion voor AAGent en een hotel. Ten oosten van de Ottergemsesteenweg is de site Dakar gelegen, met de ontwikkeling van de Brico Plan-it, een bovengrondse en half-ondergrondse parking en twee kantoortorens. De Dakar site is zeer strategisch omgeven door de R4,  E17 en Sluisweg. Eén van de voornaamste architecturale wensen van de bouwheer was een gegarandeerde visibiliteit vanaf de Sluisweg, E17 en E40. Om hieraan tegemoet te komen is het gebouw gepositioneerd bovenop de half-ondergrondse parking van +/- 1128 plaatsen. Losgetild van het maaiveld krijgt het gebouw als het ware een sokkel.

VIJFDE GEVEL:

Het enorme dak als ‘vijfde’ gevel vormgeven is een tweede belangrijk uitgangspunt van de architect. Deze doelstelling wordt gehaald door het dak onder lichte helling te plaatsen en als groen dak uit te werken.

VOLUME:

Het integreren van een stedelijke ontmoetingsplek binnen het volume is eveneens een vertrekpunt voor de vormgeving van het gebouw. Ter hoogte van de oversteekplaats tussen het stadion en de Brico Plan-it is een luifel ontwikkeld die als scharnierpunt wordt gezien tussen beide sites en kan functioneren als herkenningspunt en plaats van afspraak. Dit is tevens het laagste punt van het gebouw. Het dak bereikt aan de oostzijde zijn hoogste punt, waar in duplex de nutsfuncties en de nodige administratieve ruimtes zijn gelegen.  Deze uitgesproken helling geeft het gebouw een extra dimensie vanaf de parkingzijde.Het gebouw is in drie zones verdeeld: een winkelruimte en drive-in met tussenin de stock. De drive-in is ondanks zijn buitenkarakter mee opgenomen in het volume en de gevelbekleding, waardoor het  een homogeen geheel vormt met de rest van het gebouw. De inkom wordt geflankeerd door een reclamemast (+/- 30 m hoog) die mee met de gevel wordt bekleed en als billboard kan fungeren. Op de noordzijde bevindt zich een tweede billboard voor de bezoekers komende van het centrum.

BELEVING:

Er is veel aandacht besteed aan natuurlijke lichtinval, zowel in de winkel als in de drive-in. De uitgesproken vloeiende gevellijnen en gevelopeningen geven het gebouw een lichte indruk en animeren de bezoeker zowel binnenin als buiten de winkel.  Zij bieden de nodige variatie in gevelopbouw.  Deze variatie wordt ook verder gezet aan de ‘achterzijde’ van het gebouw, weliswaar op een meer genuanceerde wijze.

STRUCTUUR:

Er is geopteerd voor een betonskelet, gezien de belasting. met bovenop houten gelamelleerde liggers en steeldeck, Gezien de zware belasting van de winkelvloer (3000kg/m²) werd deze uitgevoerd in welfsels (400+70) en een gepolierde druklaag.

PLAATS VAN DE THERMISCH VERZINKTE ELEMENTEN

GEVEL:

Van de gevel wordt verwacht dat die het gebouw een opvallende uitstraling en zichtbaarheid verleent. Er is daarom gekozen voor een licht ogende maar degelijke stootvaste gevelbekleding, een gelakte stalen cassette in een maatvoering die het geheel een rustige indruk geeft. De kleur varieert naargelang de stand van de zon en kijkrichting van grijs over blauw naar paars en animeert de voorbijganger. Het stadiongebouw reflecteert erin.

De achterliggende structuur van de reclame-mast is tevens opgebouwd uit een lichte stalen structuur.

De gevelopeningen aan de drive-in zijn afgeschermd met strekmetaal. Dit om vogels te weren en tegelijkertijd voldoende licht binnen te brengen.

TECHNISCHE ASPECTEN

-Gevelcassette van 40 cm hoog, 8 m lang, onzichtbare bevestiging, Pflaum linear O van Arcelor Mittal

-Kleur: Thermisch verzinkte, voorgelakte plaat, Pearl, 60 micron, hoogwaardige lak tov basis Hairplus, 25 micron. Sky Perla en Lila Perla.

-Staal van 1 m dikte.

-+/-5000 m² gevelpanelen

-Horizontaal gemonteerd op afstandhouders en rails, tegenaan een achterliggende wand opgebouwd uit een betonskelet en cellenbetonpanelen.

-Omkadering thv de raamopeningen in geplooid aluminium.

DIVERSE PRESTATIES en REDEN STAALOPLOSSING

Er is geopteerd voor een stalen gevelbekleding omwille van zijn gewicht en snelheid van monteren. Gezien de omgeving van het voetbalgebeuren is een slagvaste materie aangewezen. Staal biedt de mogelijkheid tot grotere overspanningen, bijgevolg minder voegen en kans op waterinfiltratie. De keuze voor een hoogwaardige lak is een duurzame en onderhoudsextensieve oplossing.

Opdrachtgever:
Retail, Ieper (B)
 
Hoofdaannemer:
Ghelamco Group, Ieper (B)
 
Staalbouwer:
MSB, Zelzate (B)
 
Architect:
Bontinck Architecture & Engineering, Gent (B)
 
Studiebureau:
Stedec, Roeselare (B)
 
Bouwtijd:
oktober 2012
 
Fotograaf:

Koen Van Damme

Dennis De Smet

Eveline Van Vlaenderen