Brandweerkazerne Puurs

Zowel binnen als buiten een identiek, strakke en moderne look door thermisch verzinkt staal

De nieuwe brandweerkazerne van Puurs situeert zich op de belangrijke invalsweg N16, met een vlotte doorgang naar de dorpskernen en de bedrijventerreinen in de buurt. Het ontwerp van Compagnie-O architecten uit Gent vertrekt vanuit de puur machinale en complexe interne logica van een brandweerkazerne, maar voegt er tegelijkertijd en zonder toegeving aan het functionele aspect een extra betekenis en belevingswaarde aan toe: de 22 m hoge transparante droogtoren voor de blusslangen functioneert letterlijk als uithangbord voor het korps en de gemeente Puurs.
De specifieke interne organisatie werd in samenspraak met de brandweerlui grondig geanalyseerd.
Het ontwerp evolueerde naar een gebouw met verschillende stromen, die de werking van het brandweerkorps optimaliseren. Er zijn veertien (transparante) toegangspoorten, zeven aan de voorzijde en zeven aan de achterkant, respectievelijk voor de eerste en tweede linie interventiewagens.
Het werd een hybride constructie van staalbouw en beton. De remise is zo’n 850 m2 groot, waarbij een vlotte circulatie in een ononderbroken ruimte onontbeerlijk is. Staal bleek het aangewezen materiaal, als referentie naar industriebouw en omdat staal grote overspanningen aankan.
De stalen constructie omvat cellenliggers die de 25 m diepe hal overspannen zonder tussensteun.
Een 5 m brede luifel aan beide langse zijden van de remise vormt een bescherming tegen de slagregen en tegen oververhitting.

Het kiezen voor thermisch verzinkt staal had allerlei terechte reden:
* Binnen de bouwsector - maar ook daar buiten - speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden voor terugwinning en recycling van producten en materialen, de hoeveelheid energie die nodig was voor winning, productie, transport, en dergelijke en de beschikbaarheid van (de grondstoffen voor) een te kiezen bouwmateriaal. Thermisch verzinkt staal is een goed voorbeeld van een materiaal met gunstige technische, economische en milieutechnische eigenschappen.
* Thermisch verzinken weerstaat corrosie extreem goed in verschillende omgevingen. Uiteraard geeft dit als voordeel dat men binnen en buiten identiek materiaal kan toepassen.
* Dankzij de zeer harde inter-metallische ijzer-zink legeringen, die zich tijdens het thermisch verzinken vormen, garandeert thermisch verzinkt staal een uitstekende schuurvastheid zodat, in combinatie met een minimum levensduur van minimum 50 jaar, zeker kan gesproken worden over een onderhoudsvriendelijk product.
* Thermisch verzinkt staal heeft een staalkleurig oppervlak met een ruw patroon. Het werd daarom toegepast om zowel binnen- als buiten een identiek, strakke en moderne look te verkrijgen.
 

Opdrachtgever:
Gemeente Puurs (B)
 
Hoofdaannemer:
-
 
Staalbouwer:
-
 
Architect:
Compagnie-O architecten, Gent (B)
 
Studiebureau:
-
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Compagnie-O architecten