Botenopslag jachtwerf Heeg

Opslag voor 168 zeilboten

Project ingediend door Samenwerking Juro Unirek en Staalbouw Velp BV 

1.     Opdracht

Het opslaan van zeilboten tijdens de winterperiode in een verticaal opslagsysteem bij Jachtwerf Heeg te Heeg (Friesland), waar weers- en vochtbestendigheid van groot belang zijn, naast het gemakkelijk kunnen plaatsen en verplaatsen van de zeilboten tussen de winter- en de zomerperiode.

Omwille van ruimtegebrek deed Geert Wijma, eigenaar van Jachtwerf Heeg, medio 2020 een aanvraag bij Rob Kreeft van Juro Unirek / Nautische Opslagsystemen. Rob werkt samen met Staalbouw Velp in het realiseren van verticale opslagconstructies en na een eerste ontmoeting tussen de drie partijen werd gezamenlijk een akkoord gegeven op een pilotproject, waarin een nieuw systeem binnen Staalbouw Velp als pilot wordt genomen om de verticale opslag voor boten te kunnen realiseren. Uitdaging daarbij is dat de boten op bestaande bokken staan welke ook in de stelling geplaatst moeten kunnen worden maar wel te verwijderen zijn. Ook is er wens tot een dakconstructie over de gehele stelling heen waar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden.

Uiteindelijk biedt de volledig thermisch verzinkte constructie opslag voor 168 zeilboten.

2.     Plaatsing

De constructie staat geplaatst bij Jachtwerf Heeg aan de ’t Butlan in de woonplaats Heeg te Friesland.

Het terrein waarop de opslag geplaatst is, ligt omringd door water, voorheen bestaand uit grind/gras. Ten behoeve van het gebruik is het volledige terrein bestraat en zijn er op de posities van de constructiestaanders betonpoeren gestort. ’t Butlan staat in windgebied 2 binnen Nederland op een niet geheel omsloten terrein waardoor een relatief hoge windbelasting meegenomen is in de constructieberekening. Vanwege de openheid van het terrein en het feit dat deze omringd is door water, is thermisch verzinken een voordehand, maar vooral ook noodzakelijke handeling die genomen is.

3.     Producten en materiaal

Het opslagsysteem is 6,7 meter hoog in de nok en heeft een totaallengte van ruim 70 meter. Er is een vrije overspanning van 5 meter in de breedte en 4,5 meter in de diepte tussen vakken gerealiseerd om 2 boten per liggerpaar te kunnen plaatsen. De boten staan geklemd tussen twee bootbokken en een dubbele lengteligger die de kiel opvangen voor extra stabiliteit. Het meest voorkomende materiaal zijn diverse IPE balken S235 en constructiebuis/kokerprofielen voor schoringen tussen jukken, liggers en de dakconstructie. Deze materialen worden door Staalbouw Velp al geregeld toegepast op andere producten zoals draagarmstellingen. Het gehele systeem is afgewerkt met dezelfde damwandpanelen als het naastgelegen pand om eenheid te creëren

 4.     Reden thermisch verzinken

De reden voor thermisch verzinken heeft naast het feit dat dit systeem buiten staat ook te maken met de hoge gemiddelde luchtvochtigheid op de locatie en de verplaatsing van zeilboten die uit het water komen. De stelling komt ondanks de dakconstructie vaak in aanraking met vocht en weer. Conservatie van het staal is daarbij van essentieel belang voor de levensduur van de stelling

OPDRACHTGEVER:
Jachtwerf Heeg (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Juro Unirek B.V. (NL)
 
STAALBOUWER:
Staalbouw Velp B.V. (NL)
 
ARCHITECT:
Juro Unirek B.V. (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Wiggers Ingenieurs B.V. (NL)
 
BOUWTIJD:
2021
 
FOTOGRAAF:
Rob Kreeft