Bosinfocentrum Het Leen

Uitbreiding bestaande bosinfocentrum in het Provinciaal Domein Het Leen te Eeklo. 

Het centrum moest hiertoe een nieuwe, laagdrempelige en uitnodigende toegang krijgenDe koppeling van beide gebouwen werd voorzien over een beperkte breedte, centraal tussen de gebouwen, om de circulatielijnen zo kort mogelijk te houden en de oorspronkelijke inplanting van lineaire gebouwen te vrijwaren. De nieuwe delen zijn uitgevoerd in thermisch verzinkt staal: een transparant volume dat fungeert als verbinding en polyvalente ruimte en, in het verlengde hiervan, een uitkijktoren die fungeert als een visueel baken en herkenningspunt voor het ganse domein.

Het verbindende tussenvolume is opgevat als een soort serrestructuur met typische open vakwerkliggers en stijlen in gegalvaniseerd staal, geplaatst op een vloerplaat in gepolierd beton. Deze serrestructuur maakt geen deel uit van het beschermd volume, waardoor alle buitenwanden en dakvlakken bestaan uit glas. Tegen de bestaande gevels van het bosinfocentrum wordt een half spiegelende aluminiumplaat voorzien, tussen de thermisch verzinkte stijlen van de serrestructuur. Er worden ventilatieopeningen voorzien in de nok van de dakvlakken met geïntegreerd muggengaas. Tevens wordt een automatische doekzonnewering voorzien in de zuidelijke dakvlakken. Het tussenvolume verschilt in vormgeving en materiaalgebruik niet wezenlijk van een traditionele kapserre, maar introduceert door zijn specifieke context (bosomgeving) en functie (verbinding/polyvalente ruimte) een reeks schijnbare tegenstellingen.

De stalen uitkijktoren heeft een driedimensionale L-vorm gekregen, die terugplooit naar de gebouwen, terugkijkt op de lange oprijlaan en vooruitkijkt op het bosdomein. De toren is opgevat als een thermische verzinkte staalstructuur met schuine trekkers en windverbanden. Samen vormen zij een netvormige structuur die voorzien is van een duplex verfsysteem in een witte kleur. Binnen deze netvormige structuur wordt een verzinkte stalen trap aangebracht met geponste treden en loopvloeren in gegalvaniseerde persroosters. Deze persroosters worden ook voorzien als beschutting/zonnewering op het uitkijkplateau en de verzamelplaats aan de entree van de toren. De structuur van de uitkijktoren en van het uitkragend deel in het bijzonder is sterk uitgekiend, waardoor een minimum aan materiaal kon worden gebruikt en het geheel uiterst licht en transparant is. De structuur vraagt weinig of geen onderhoud door het gebruik van thermisch verzinkt staal (met duplexsysteem voor de profielen aan de ‘buitenzijde’).

Esthetisch verzinken
Duplex
 
OPDRACHTGEVER:
Provincie Oost-Vlaanderen (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Babo NV (B)
 
STAALBOUWER TOREN:
Stima Metaalconstructie (B)
 
STAALBOUWER SERRE:
Serrebouw  De Clercq (B)
 
ARCHITECT:
KRAS Architecten BV (B)
 
STUDIEBUREAU:
I’m with Alice (B)
 
BOUWTIJD:
2019
 
FOTOGRAAF:
Robin Thienpont - KRAS Architecten