Boeing 747 Corendon

Corendon heeft als publiekstrekker een Boeing 747 in de tuin van het Corendon Village Hotel Amsterdam in Badhoevedorp geplaatst.

Na 29 vliegjaren heeft de oudste Boeing 747 van KLM een rijke geschiedenis achter de rug. In februari 2019 werd de gepensioneerde Boeing na een spannend transport vanaf luchthaven Schiphol naar de tuin van Corendon Village Hotel Amsterdam gebracht.
Bezoekers krijgen onder begeleiding van een ervaren gids een rondleiding door het vliegtuig, daardoor kun je op plekken komen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek. Je kunt een kijkje nemen in de cargoruimte, zien hoe er getankt wordt en een bezoekje brengen aan de businessclass en cockpit.

Het vliegtuig is geplaatst op sokkels, die gemaakt zijn van HEB balkstaal en 60 mm dikke voetplaten.
De keuze om het staal te verzinken was snel gemaakt, omdat er een duurzame en onderhoudsvrije conservering werd vereist.
Na de plaatsing van het vliegtuig, is er een trappenhuis met lift geplaatst om het vliegtuig veilig toegankelijk te maken voor het publiek.
De liftschacht is gemaakt van kokerprofielen en voor de trapbomen is er gekozen voor stripstaal. Als hekwerken en leuningen zijn panelen van strekmetaal toegepast, geklemd in kaders van kokerprofielen. En uiteraard zijn ook bij de trappen verzinkte stalen roostertreden toegepast.

De uitdrukkelijke wens van de architect was, dat het een transparant trappenhuis moest zijn. Het vliegtuig moest beeldbepalend blijven. Daarom is ook als conservering van het trappenhuis met lift gekozen voor thermisch verzinken, omdat dit esthetisch een mooi en rustig beeld geeft.
Dat is zeker gelukt!

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Corendon Village Hotel  (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
In eigen beheer Corendon  (NL)
 
STAALBOUWER:
Troost Constructiebedrijf B.V. Staphorst (NL)
 
ARCHITECT:
Studio Y Architecten  (NL)
 
STUDIEBUREAU:
SWINN (NL)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF:
Jaco Hoeve Fotografie en Roelof Troost