BluePrint Automation

- een doos in het weiland -

DE OPGAVE

“BluePrint Automation (BPA) uit Woerden is wereldleider in het engineeren, fabriceren, leveren en ondersteunen van flexibele verpakkingssystemen als oplossingen voor het automatisch verpakken van flexibele zakken en moeilijke verpakkingen in dozen, trays en andere secundaire containers”. De groei die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, maakt dat de huidige huisvesting te klein was en de behoefte ontstond voor een groter bedrijfsgebouw.

ARCHITECTUUR

De nieuwbouw voor BPA is ontworpen vanuit de visie van de ideale bedrijfsvoering, waarbij het gebouw optimaal functioneel aansluit en ondersteunt.

De vormtaal van het gebouw heeft een symbolische verweving met het BPA bedrijfs-DNA. Basis vormde de wens voor een gebouw in één volume, waarin zowel kantoor als hal zijn opgenomen. Letterlijk vertaald naar de (functionele verpakkings)‘doos’; een doos in het weiland.

De voorzijde van het gebouw is een volledige kantoorstrook. De lange lengte van het gebouw krijgt een verticale geleding om het gebouw visueel op te delen. Als representatief front opent de ‘doos’ zich hier naar een transparante glazen gevel met zicht richting het landschap. Van en naar het kantoorgedeelte is een open relatie met het prachtige voorgelegen open groene landschap en vormt het een representatief front op deze zichtlocatie.

De verticale open en gesloten stroken als penanten maken de gewenste geleding in de gevel. De verticale penanten creëren een meer gesloten volume (doos) op afstand; bij een dichtere benadering van het gebouw opent de gevel zich juist als ‘showroom’.

In de voorgevel is de geleding onderbroken door het venster van de bar/kantine en overlegruimtes en als lijst voor het grote bedrijfslogo. De  kwalitatieve zijgevel is verbijzonderd met een kader ter plaatse van het aan de kantine gesitueerde zonneterras.

MATERIALISATIE

Staal en glas zijn veel toegepaste materialen bij de BPA-verpakkingsmachines. Hieruit is de inspiratie ontstaan voor de keuze van de basis constructie én gevelbekleding in staal. Gekozen is om de staalconstructie in het zicht te laten. Ter plaatse van het buiten terras is de hoofddraagconstructie van staal verduurzaamd middels thermisch verzinken. De staanders van de balustrade van het buitenbordes zijn verzinkt en gepoedercoat. Een industriële uitstraling van het gebouw is gecreerd door de gevel te bekleden met een huid van staal in een stoer trapeziumprofiel van continu thermisch verzinkte platen. Gekozen is voor deze gevelafwerking, mede doordat de Sendzimir verzinkte platen konden worden uitgevoerd in de gewenste een warme chique champagne/aarde kleurtint Ephyra van SAB profiel. Hiermee erg passend in zijn nieuwe aarde/ groene omgeving, die het gebouw door invloed van de zon afwisselende kleurnuances geeft. Maar tevens een duurzame jas voor het gebouw, met een conservering om het gebouw voor jaren zijn frisse en fraaie uitstraling te behouden.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
BluePrint Automation, Woerden (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Bouwbedrijf De Vries en Verburg, Stolwijk (NL)
 
STAALBOUWER:
Francken Metaal, Woerden (NL)
 
ARCHITECT:
HD architecten, Rotterdam (UK)
 
STUDIEBUREAU:
IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam (NL)
 
GEVELMONTAGE:
Hardeman | van Harten B.V. Dak- en wandbeplating, Lunteren (NL)

BOUWTIJD:
2017 

FOTOGRAAF:
Paula Romein Fotografie