Bibliotheek Permeke Antwerpen

Vroegere garageloods biedt onderdak aan nieuwe bibliotheek

Op 22 april 2005 opende Antwerpen aan het De Coninckplein de deuren van de nieuwe Centrale Openbare Bibliotheek “Permeke”. Genoemd naar Oscar Permake, de voormalige eigenaar van de Ford-garage waarin de nieuwe bibliotheek gevestigd is, maar ook naar zijn neef, de schilder Constant Permeke. Met dit project kreeg het hele bouwblok van de vroegere Permeke-garage een herbestemming.
Het verloederde De Coninckplein en omgeving kreeg hierdoor een sterke impuls tot stedelijke vernieuwing.
De vroegere garageloods werd volledig ontmanteld en biedt vandaag onderdak aan de nieuwe bibliotheek. De oude industriële spantstructuur werd behouden en vormt een reusachtig glazen dak voor de lezers en bibliotheekbezoekers. Om en hedendaagse vertaling te geven aan het industriële karakter van de oude loods werd geopteerd om de buitenzijden van dit gebouw te bekleden met vlakke thermisch verzinkte staalplaten.
Alle staalplaten zijn van dezelfde staalfabrikant en van hetzelfde lot om de onderlinge verschillen na thermisch verzinken te beperken. Er werd geopteerd voor een geprononceerd gebloemd “spangle” effect van de verzinkingslaag.

Opdrachtgever:
Stad Antwerpen (B)
 
Hoofdaannemer:
-
 
Staalbouwer:
Costermans (B)
 
Architect:
Stramien (B)
 
Studiebureau:
IRS Studiebureau (B)
 
Bouwtijd:
2005
 
Fotograaf:
Koen Broos