Belichtingsunits in voetbalstadions

Uniek lichtproject zorgt voor internationale doorbraak in voetbalwereld

Janssen Staalbouw horst b.v heeft  in samenwerking met SGL een mobile licht unit ontwikkelt voor het gebruik in met name voetbal stadions. De eerste proefunits waren destijds vervaardigd van aluminium en niet zelfdragend. Via ons moederbedrijf Lek-Habo werd de vraag gesteld of wij in het totaalconcept zouden willen meedenken,en of van meerwaarde zouden kunnen zijn. Aan het ontwerp werden de volgende eisen gesteld:

-        De  units dienen zo licht mogelijk te zijn in verband met mogelijke schade aan de grasmat tijdens het verplaatsen.

-        Zo veel mogelijk vrije ruimte onder de units ,in verband met het maaien.

-        De wendbaarheid is van groot belang.

-        Het gebruikers gemak, moet simpel en eenvoudig zijn.

-        Inpassing van de unit in het stadion moet mooi ogen en profesfinaliteit uitstralen.

-        Kleur helder wit moest worden gebruikt in contrast met het gras en de omgeving.

-        Onderhoudsvriendelijk ,

-        Zo groot mogelijk overspanning trachten te bereiken.

-        Zo laag mogelijke kostprijs

-        Garantie op gehele unit 5 jaar.

Dit waren zo ongeveer de uitgangspunten waaraan het ontwerp diende te voldoen. De meest voor de hand liggende gedachte zou zijn dat de unit uit aluminium vervaardigd zou worden vanwege de te behalen gewichtsbesparing. Daar wij van huis uit een  staalverwerkend bedrijf zijn, ligt het enerzijds voor de hand dat wij in, staal”denken. Hoe kunnen wij zo licht mogelijk construeren zodat wij kunnen concurreren tegen aluminium? Door een slimme constructie te bedenken zo licht mogelijk is.

Vanuit de praktijk opgedane ervaring werd gecombineerd met het theoretische berekenmodellen. Zo is de gehele constructie praktisch met theoretische kennis ontworpen. Uiteindelijk is er gekozen voor het staal ontwerp  de voordelen zoals, sterker,minder kans op scheuren van lasnaden ,eenvoudig te repareren,en bovendien een stuk goedkoper. De gewichtsbesparing van ca 300 kg woog niet op tegen de meerprijs van de aluminium uitvoering ca 15 %.

Voor de oppervlakte behandeling hebben wij gekozen voor thermisch verzinken en  een poedercoat systeem dit vanwege de kwaliteit,milieu, het onderhoud en het perfecte uiterlijk.Verder de aard van de konstructie met veel onderdelen, en lassen,die bij het verzinken goed beschermd worden.

Daar de units wereldwijd verkocht worden , is het vaak nog onbekend waar ze komen te staan, zodoende er voor een sterk systeem gekozen is.

De kracht van de unit ligt dan ook in de, eenvoud “van het ontwerp. De unit speelt een belangrijke rol in het unieke totaalconcept. Het is waar letterlijk alles om draait. De unit herbergt de totale elektrische installatie, is verassend eenvoudig te bedienen verplaatsbaar en past schitterend  in zijn omgeving. De afmeting van de unit in uitgeklapte vorm bedraagt  LXBXH 12x22x2.5 mtr. Het totaalgewicht van de unit is 1800 kg waarvan 1200kg staal. De gebruikte materialen zijn waren ook verrassend eenvoudig . De unit is opgebouwd in de volgende onderdelen hoofdligger, wielstellen ,bovenligger, wagen,de armen. Dit om het verzinken mogelijk te maken.

Door deze delen afzonderlijk te produceren en later samen te stellen worden de onderdelen in malen gemaakt. Hierdoor kan snel en maatvast geproduceerd worden. De afmontage van de totale unit geschied aan de, lopende band”. Het betreft de wielstellen, armen enz. Al deze expertise hebben wij in eigen huis zodat  wij de complete unit bedrijfsklaar kunnen afleveren.

Al met al een uniek staalproduct in een uniek totaalconcept. Het unieke van het concept ligt in de bundeling van alle expertise op het gebied van gras, bemesting, ondergrond, belichting, electra, staal,conservering , begeleiding, teeltechniek enz.

Door al deze  kennis te bundelen en te gebruiken zijn wij zelf in staat ons concept te garanderen. Met andere woorden wij garanderen uw een perfecte grasmat 12 maanden per jaar en een niet goed geld terug garantie.

Tot slot de resultaten van de clubs. Fantastisch, uitspraken van Arsenal,  Barcelona , Real Madrid, Bayer Munchen ,New castle united, , Twikingham, PSV, om maar eens een paar clubs te noemen. Op dit moment exporteren wij  naar  vele landen, Engeland , Belgie, Duitsland, Rusland Frankrijk, Spanje Australie, America , Brazilie  om er een paar te noemen.

Uiteindelijk hebben wij de oplossing van een al lang lopend probleem in met name de nieuwe stadions het gras wil niet groeien.

Opdrachtgever:
SGL, Waddinxveen (NL)
 
Hoofdaannemer:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
 
Staalbouwer:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
 
Architect:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
 
Studiebureau:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
 
Bouwtijd:
2014
 
Fotograaf:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
SGL