Belichtingsunits in voetbalstadions

Uniek lichtproject zorgt voor internationale doorbraak in voetbalwereld

Janssen Staalbouw horst b.v heeft  in samenwerking met SGL een mobile licht unit ontwikkelt voor het gebruik in met name voetbal stadions. De eerste proefunits waren destijds vervaardigd van aluminium en niet zelfdragend. Aan het ontwerp werden de volgende eisen gesteld:

-        De  units dienen zo licht mogelijk te zijn in verband met mogelijke schade aan de grasmat tijdens het verplaatsen.

-        Zo veel mogelijk vrije ruimte onder de units ,in verband met het maaien.

-        De wendbaarheid is van groot belang.

-        Het gebruikers gemak, moet simpel en eenvoudig zijn.

-        Inpassing van de unit in het stadion moet mooi ogen en profesfinaliteit uitstralen.

-        Kleur helder wit moest worden gebruikt in contrast met het gras en de omgeving.

-        Onderhoudsvriendelijk ,

-        Zo groot mogelijk overspanning trachten te bereiken.

-        Zo laag mogelijke kostprijs

-        Garantie op gehele unit 5 jaar.

Uiteindelijk is er gekozen voor het staalontwerp  omwille van voordelen zoals, sterker, minder kans op scheuren van lasnaden ,eenvoudig te repareren,en bovendien een stuk goedkoper. De gewichtsbesparing van ca 300 kg woog niet op tegen de meerprijs van de aluminium uitvoering van +/- 15 %.

Voor de oppervlakte behandeling hebben wij gekozen voor thermisch verzinken en  een poedercoat systeem vanwege de kwaliteit, lagere milieubelasting, het onderhoudsvrij karakter en het perfecte uiterlijk. Verder leent de aard van de constructie met veel lassen zich tot het verzinken omwille van de optimale bescherming.

De kracht van de unit ligt dan ook in de, eenvoud “van het ontwerp. De unit speelt een belangrijke rol in het unieke totaalconcept. Het is waar letterlijk alles om draait. De unit herbergt de totale elektrische installatie, is verassend eenvoudig te bedienen verplaatsbaar en past schitterend  in zijn omgeving. De afmeting van de unit in uitgeklapte vorm bedraagt  LXBXH 12x22x2.5 mtr. Het totaalgewicht van de unit is 1800 kg waarvan 1200kg staal. De gebruikte materialen zijn waren ook verrassend eenvoudig . De unit is opgebouwd in de volgende onderdelen hoofdligger, wielstellen ,bovenligger, wagen,de armen. Dit om het verzinken mogelijk te maken.

Door deze delen afzonderlijk te produceren en later samen te stellen worden de onderdelen in series gemaakt. Hierdoor kan snel en maatvast geproduceerd worden. De afmontage van de totale unit geschied aan de, lopende band”. Het betreft de wielstellen, armen enz. Al deze expertise hebben wij in eigen huis zodat  wij de complete unit bedrijfsklaar kunnen afleveren.

Opdrachtgever:
SGL, Waddinxveen (NL)
 
Hoofdaannemer:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
 
Staalbouwer:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
 
Architect:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
 
Studiebureau:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
 
Bouwtijd:
2014
 
Fotograaf:
Janssen Staalbouw, Horst (NL)
SGL