Belfort Vossenberg

De toren heeft een eenvoudige, robuuste vorm, geïnspireerd op de kazematten. Het silhouet oogt tamelijk massief, maar door de slanke staalconstructie, trappen en leuningen biedt de toren een lichte en prettige route naar boven.

Achtergrond project

De locatie Vossenberg in Meijel ligt aan de rand van Nationaal Park de Groote Peel. De plek is een Peeltroef. Peeltroeven zijn de belangrijke en mooie plekjes van de Peel die samen de geschiedenis vertellen van de Peel met als rode draad turf, oorlog en hoogveen.

Op de locatie Vossenberg is een aantal kazematten beleefbaar gemaakt en er is een uitkijktoren geplaatst die de Peeltroef extra kracht bijzet. De toren -de Belfort genaamd- heeft vier ruime bordessen waar men informatie over het gebied krijgt via grote panelen. Op elk van deze bordessen staat een thema centraal: oorlog en vrede, de Peel, Eco-kunst en het cultuurlandschap. Bovenop kijkt men in alle richtingen vrij uit over de omgeving met zicht op de vele kerkdorpen.

De toren heeft een eenvoudige, robuuste vorm, geïnspireerd op de kazematten. Het silhouet oogt tamelijk massief, maar door de slanke staalconstructie, trappen en leuningen biedt de toren een lichte en prettige route naar boven. De korte zijden zijn bekleed met hout. Op de bordessen ontstaan hierdoor nissen waar verhalen bij de thema's worden verbeeld.

De voet van de toren is uitgevoerd in beton. Door deze extra opstorting bovenop de funderingsplaat ligt de entree van de toren een meter boven het maaiveld. Dit 'podium' refereert duidelijk naar de kazematten en zorg voor een herkenbare overgang tussen het landschap en de toren. Van veraf is de toren een duidelijke markering van de Vossenberg.

Motivatie Thermisch verzinkt staal

Aan de rand van Nationaal Park de Groote Peel is een zorgvuldige materiaalkeuze belangrijk. De voordelen van thermisch verzinkt staal komen hier allemaal tot hun recht. De 22 meter hoge constructie en de trappen en leuningen zijn slank gedimensioneerd, onderhoudsvrij en robuust. Bovendien is de toren binnen budget gerealiseerd.

Het contrast tussen de transparante trappen en de met hout beklede bordessen zorgt voor een herkenbaar silhouet van veraf.

Voor de beleving van binnenuit is het belangrijk dat er een optimaal uitzicht op de omgeving is. De leuningen, bestaande uit dunne spijlen, bieden een veilig gevoel en optimale transparantie. De verzinkt stalen treden en vloerdelen zijn voorzien van antislip perforatie en bieden een comfortabele wandeling omhoog. 
Daarnaast was de korte bouwtijd van de constructie een groot voordeel in de kwetsbare omgeving.

Esthetisch verzinken

OPDRACHTGEVER:
Dorpsoverleg Meijel, Meijel  (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Bouwbedrijf Stammen, Meijel  (NL)
 
STAALBOUWER:
Ketelaars Staaldesign BV, Nederweert (NL)
 
ARCHITECT:
Ateliereen Architecten, Eindhoven  (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Verkennis Advies, Ospel  (NL)
 
BOUWTIJD:
Februari 2020
 
FOTOGRAAF:
Ateliereen Architecten

Verwante projecten

Ook interessante projecten