Basisschool Den Top

Laureaat Benelux Trofee Thermisch Verzinken 2013

De nieuwbouw van de gemeentelijke basisschool Den Top is gelegen in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw. Het schoolvolume volgt de dalende lijn van het reliëf. Het gelijkvloers is zo veel mogelijk beglaasd opdat het geen barrière zou vormen in het groene landschap, en de groene speelweide sluit aan met de velden aan de achterzijde van de school.

De geprofileerde staalplaten die de luifels en de lichtstraten op het dak bedekken, geven de school een blits en karaktervol uitzicht. De stalen kolommen vormen letterlijk en figuurlijk het ‘houvast’ van de school. Ze staan uitgelijnd op éénzelfde grid, en brengen structuur in de school. 
De zinkpanelen vormen de huid van een groot overkragend raam in de turnzaal, en de schubachtige huid van een kegelvormige luifel, die het middelpunt en hoogste punt van de school vormt. Deze kegel verwijst tevens naar de benaming van de school, ‘Den Top’. De kegel, waaronder een ronde betonnen sokkel als zitbank dienst doet, wordt van binnenuit verlicht en deels omringd met betonnen keermuren, zodat de kinderen hier ook bij koud en nat weer, beschut en beschermd kunnen spelen.
Er werd voor thermisch verzinkt staal gekozen, als onderhoudsvriendelijk, duurzaam en natuurlijk materiaal met een industrieel uitzicht, verschillende patines en een afwisselende glans door inwerking van de zon. Alle verzinkte materialen staan met hun industriële grijstinten ook erg in harmonie met de grijze vezelcementplaten voor afwerking van dakranden, de antracietkleurige voegloze gevelsteen, het industriële grijze zichtbeton, en het natuurkleurig geanodiseerd aluminium schrijnwerk.

Opdrachtgever:
Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Pieters-Leeuw (B)
 
Hoofdaannemer:
Van Roey, Rijkevorsel (B)
 
Staalbouwer:
Janssens, Bocholt (B)
 
Architect:
Architectenbureau Karel Breda, Ruisbroek (B)
 
Studiebureau:
ABETEC architecten & ingenieurs, Dendermonde (B)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Helen Hermans