Basisschool De Zandloper

De Zandloper in Zomergem: school met buitentheater

Basisschool de Zandloper is gelegen in de landelijke omgeving van Zomergem nabij Gent. Het drievoudig getoogde volume voegt zich in de dorpsstraat met respect voor de kleinschalige korrel van de omliggende bebouwing en laat tegelijkertijd het doorzicht vrij naar het schitterende achtergelegen groene domein. De nieuwbouw is nauwkeurig gepositioneerd tussen de bestaande prachtige bomen en een kleine zijweg die op een logische manier voorziet in een goede bereikbaarheid voor auto’s. Schoolbussen parkeren aan de straat. Het gebouw is middels een grote veranda met banken expliciet georiënteerd op de zon. Onder deze veranda zijn de (hoofd)entrees gelegen. De kleuterklassen op de begane grond zijn gegroepeerd rondom een speelhal, dichtbij de refter en turnzaal, welke apart te gebruiken zijn door de buurt en met hun grote ramen ‘exposure’ geven naar de straat. Een grote tribune tevens overdekte speelplaats ontsluit de klassen van de lagere school op de eerste verdieping en vormt een buitentheater gelegen aan de prachtige groene speelplaats. Deze vorm van dubbelgebruik kenmerkt het gebouw.

Duurzame kwaliteiten van het gebouw: flexibel, ruimtelijk, met mooi verouderende materialen
De compacte school met een heldere logistiek en een flexibele kolommenstructuur in beton en staal voorziet in vrij-indeelbare plattegronden. De hoge, getoogde daken met daklichten genereren licht en ruimte, tussenvloertjes versterken dit ruimtelijk effect.
De togen zijn opgemetseld in een lichte steen, aluminium kozijnen met een diepe negge en een slimme lager aangrijpende zonwering voorzien in gelijktijdig zonwering, lichttoetreding en ventilatie. De tribunetrap vormt een uniek buitentheater, waar zomers onderwijs gegeven kan worden. Het interieur met houten lambri’s en kleurvlakken doet niet onder voor het exterieur.

Thermisch verzinkt staal
Het gebouw is uitgerust met een thermische verzinkte stalen hoofddraagconstructie. Tevens zijn zowel de daken als de gevelportalen uitgevoerd in verzinkt staal. Er is voor dit materiaal gekozen vanwege flexibiliteit (hoofddraagconstructie) aanpassing in bestaande omgeving en architectuurbeeld (daken en gevelportalen).

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
DBFM Scholen van Morgen/AG Real Estate, Brussel (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Deneys, Wondelgem (B)

STAALBOUWER:

ARCHITECT:
Marlies Rohmer Architects & Urbanists, Amsterdam (NL)
 
STUDIEBUREAU:
R. Boydens, Groot-Bijgaarden (B)
 
BOUWTIJD:
2017
 
FOTOGRAAF:
Daria Scagliola