AZ Delta – Bouw van een leer- en innovatiecentrum

Het nieuwe leer-en innovatiecentrum is een uitbreiding op de nieuwe campus van het AZ Delta ziekenhuis in Roeselare. 

De nieuwbouw omvat onder meer een aula, oefenlaboratoria en polyvalente zalen. Het centrum wordt gebouwd bovenop het bestaande logistieke gebouw. Het bestaand gebouw is een klassieke betonskeletstructuur. Het nieuwe ontwerp houdt rekening met de draagkracht van de bestaande kolommen en funderingen. In dit opzicht is geopteerd voor een lichte, stalen draagstructuur. Het nieuwe centrum is toegankelijk via een buitenlift en opvallende stalen buitentrap. Deze buitentrap loopt tot op de begane grond en doet dienst als noodtrap. De buitentrap werkt niet mee in de totale stabiliteit van het nieuwe leer- en innovatiecentrum. In dit opzicht kan de trap als een onafhankelijke structuur beschouwd worden.

De stalen buitentrap heeft een totale lengte van 28 m en breedte van 4 m. De trap overbrugt een hoogte van 13 m.  De trap wordt gedragen door twee vakwerkliggers. De boven- en onderregel van de vakwerken bestaan uit HEB- profielen, de diagonalen zijn kokerprofielen. Deze kokerprofielen zijn gelast op de boven- en onderregel. Naast hun dragende functie, doen de vakwerken ook dient als balustrade. Daarom zijn de vakwerkliggers volledig bekleed met alumuniumcassettes. De trapvorm is ontworpen met U-profielen voor de trapbomen en HEA-profielen voor de traptreden; de verbinding is uitgevoerd met boutverbindingen. Op deze HEA-profielen zijn de betonnen traptreden bevestigd. In afgewerkte toestand is de staalstructuur niet meer zichtbaar en dus ook niet meer toegankelijk voor onderhoud. Dit gegeven speelde een belangrijke rol in de keuze voor thermisch verzinken als corrosiebescherming. Het ontwerpteam heeft dus gekozen voor een functioneel, onderhoudsvrije en langdurige bescherming.

Omwille van de lengte heeft de uitvoerder beslist om de trap op te splitsen in drie delen om de thermische verzinking uit te kunnen voeren. Nadien zijn de verschillende delen met elkaar verbonden door boutverbindingen. De trap is eerst volledig voorgemonteerd op de begane grond, daarna is deze opgetrokken en op zijn definitieve plaats bevestigd.

Voor het volledig nieuwe leer-en innovatiecentrum is in totaal 900ton warmgewalst staal, hoofdzakelijk staalkwaliteit S355, gebruikt. De buitentrap bestaat slechts uit 43 ton staal. Naast de grote vluchtrap, zijn op de site ook enkele kleinere vluchttrappen thermisch verzonken. De overige stalen binnenstructuren zijn omwille van de eisen voor de brandweerstand corrosiewerend- en brandwerend geschilderd. De twee grote, zichtbare stalen buitenkokers, die zich naast de buitentraptrap bevinden, zijn beschermd met een duplex systeem. De volledige draagstructuur is volgens een strikte bouwvolgorde opgetrokken in vier maanden.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
AZ Delta vzw, Roeselare (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Antwerpse Bouwwerken, Antwerpen (B) 
 
STAALBOUWER:
Ferrokonstruct, Meulebeke (B)
 
ARCHITECT:
VK Architects & Engineering, Roeselare (B)
 
STUDIEBUREAU:
VK Architects & Engineering, Roeselare (B) 
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Copyright VK Architects & Engineers