Autohotel Kempenaar

Autohotel Kempenaar is in feite een verrijdbaar archiefsysteem waarin voertuigen tot drie lagen worden gestapeld. 

Voor autodemontagebedrijf Kempenaar is een stalen overkapping gerealiseerd waar auto's kunnen worden opgeslagen in op afstand bestuurbare verrijdbare stellingen. Hierin worden nog goed bruikbare schade auto's opgeslagen. De verrijdbare stellingen zorgen voor een optimaal gebruik van het vloeroppervlak. De overkapping heeft een oppervlak van 1000 m2 (20 m breed, 50 m lang) en een maximale hoogte van 6,80 m.

De geheel in verzinkt staal uitgevoerde staalconstructie rust op een met staalvezel versterkte betonnen plaatvloer op zand. Het gebogen dak wordt gedragen door 8 spanten. Het dak is uitgevoerd in damwandprofiel. De onder de overkapping geplaatste stalen verrijdbare stellingen hebben een lengte van 16 m en een breedte van 2 m. Per platform kunnen 6 kleine of 4 grote auto´s opgeslagen worden. In totaal kunnen er gemiddeld 170 auto´s worden opgeslagen.

Bouwkundig concept

Het autohotel ligt aan de N225 en grenst aan het buitengebied. Dat is de aanleiding geweest om voor de overkapping een gebogen vorm te kiezen met een begroeid dak dat als het ware het landschap optilt. Doelstelling was een zo optimaal mogelijk gebruik van de ruimte zowel in plattegrond als in doorsnede. De heftruckchauffeur kan met een afstandsbediening het gewenste pad openen om een auto op te halen. Het wisselen van een gangpad duurt minder dan 1 minuut. Fotocellen bewaken de veiligheid. Op het groene dak zijn 80 zonnepanelen geplaatst, goed voor 2/3 van het energieverbruik.
 
Constructieve details
 
De positie van de kolommen aan de lage zijde is zodanig gekozen dat ook deze zone optimaal gebruikt kan worden voor het plaatsen van stellingen in de lengterichting van het pand
Omdat de afmeting van maximaal 1000 m2 bouwoppervlak een eis van de gemeente was, is er rondom een overstek aangebracht van 0,75 m. De goten zijn geïntegreerd met het dak.
 
Bijzondere aspecten
 
Door de vorm en de toepassing van de stellingen wordt de opslagcapaciteit 40 % groter. Door de wijze van opslaan is via het computersysteem elke auto terug te vinden. Het hemelwater wordt direct in de bodem geïnfiltreerd.

Opdrachtgever

Autodemontagebedrijf Kempenaar, Direbergen-Rijsenburg (NL)

Hoofdaannemer

Boswijk Bouw & Electro, Doorn (NL)

Staalbouwer

Van den Oever Staalbouw, Veldhoven (NL)

Architect

Griffioen architecten, Amerongen (NL)

Studiebureau

Bouwtechnisch Adviesburo Slot-Kemoen, NIjmegen (NL)

Fotograaf

Lissette van de Pavoordt