Apartments SONO | gent

De hoogtes & bouwdieptes van deze appartementen zijn gelijk aan deze van de aanpalende zodat qua hoogte en diepte een continue gevelbeeld gecreëerd wordt.

Er is gekozen om 1/3e van de bestaande breedte van de 5e en 6e bouwlaag terug te trekken, dit In tegenstelling tot de aanpalende bebouwing waar de 6e bouwlaag licht teruggetrokken wordt en met een geaccentueerde luifel visueel naar achter geplaatst wordt. Dit zorgt voor een gevarieerd en dynamisch gevelbeeld, een interessante volumewerking en een eerder verticale geleding. Net zoals de aanpalende buur is er gekozen om te werken met een dak volume als 7ebouwlaag. Deze zal dienen als master bedroom bij de penthouse op de 6ebouwlaag. Dit volume is teruggetrokken, houdt rekening met lichten en zichten, heeft geen ramen in de zijgevel naar de aanpalenden, houdt voldoende afstand van de perceelgrenzen zodat er geen impact heeft op de bezonning en is niet zichtbaar vanop de straatzijde. Aan de voorgevel wordt gebruik gemaakt van het principe van erkers tot 60cm, maar dit op een gevarieerde en verspringende manier. Hierdoor worden laterale zichten gecreëerd, balkons geïntegreerd, brandoverslag gegarandeerd,…

OPBOUW MEERGEZINSWONING GEBOUW

Op het gelijkvloers wordt een handelsruimte voorzien, bereikbaar via een overdekte inkompartij samen met de toegang tot de appartementen. Aan de zijde van de Kortedagsteeg worden achteringangen, fietsenstalling, opslag en technieken en een autolift geplaatst. Door de beperkte hoogte van deze functies is het mogelijk om in de handelsruimte een split level te creëren met aan de straatzijde een mooie hoge stedelijke vitrine. De kelderruimte dient als parkeergarage voor 5 wagens en bevat de septiek en regenwaterput. Op de verdiepingen(1e-4everdieping) wordt per verdiep een ruim 2-slaapkamer appartement voorzien. Dit met uitzondering van het bovenste appartement (5e-6e verdieping); een duplex-penthouse dat een master-bedroom krijgt op het teruggetrokken dak volume.

Via de achteringang vanaf de Kleinvleeshuisstraat komt men in de fietsenstalling, deze bied plaats aan 16 fietsen en is rechtstreeks verbonden met het sas van de traphal en lift.

Er is ondergrondse parkeerplaats voorzien voor 5 wagens. Door de beperkte oppervlakte is er gekozen voor een systeem met auto-lift en schuifplatform. Door te werken met een verbrede lift en toegangspoort kan het aantal maneuvers die gebruikt worden om in te rijden beperkt worden (dit wegens de smalle breedte van de Kleinvleeshuisstraat).

De commerciële ruimte bevat een publieke ruimte, een private ruimte en een tussenverdieping. Het werken met een dubbele hoogte voor het gelijkvloers genereerd verschillende voordelen; Het zorgt voor extra hoogte & flexibiliteit, het sluit aan bij aanpalende buren en stedelijke panden, de doorlopende mezzanine (boven de achteringang, autolift, technieken & berging,…) creëert doorzicht, ruimtelijkheid, programmatorische mogelijkheden, extra lichtinval,… en het geeft de achtergevel een extra stedelijke dimensie. De achterzijde heeft een service-gedeelte en toeleveringsdeur.

Het project bestaat uit 5 ruime 2-slaapkamer appartementen die elk een volledige bouwlaag innemen. De grote compleet beglaasde leefruimtes met open leefkeuken (55m²) beslaan de hele voorgevel (9.25m breed) en hebben elk een erker en balkon met zicht gericht op Kouter en Kortedagsteeg. De leefruimtes zijn via een centrale as en polyvalente ruimte verbonden met ruime zuid gerichte terrassen.(visuele as en doorzicht door het hele appartement). Op dit terras sluit ook de master bedroom aan, deze beschikt telkens over een aanpalende dressing en badkamer met inloopdouche en bad. Hiernaast is ook extra aandacht besteed aan voldoende opbergruimte, inbouwkasten, grote berging, opbergruimte exterieur,… De penthouse op de bovenverdieping is de uitzondering. Deze heeft een extra ruime leefruimte (78m²) over de gehele breedte alsook doorzon tot aan het terras op de zuidgevel met een vrijstaand kookeiland als verbinding. De master bedroom is hier via een afzonderlijke trap op het dakvolume te bereiken. Deze heeft naast zoals bij de andere appartementen een eigen on-suite badkamer met inloopdouche, bad, toilet, dressing ook een zicht op de drie torens van Gent. 

MATERIAAL EN AFWERKING:

Naar materialen toe is er gekozen om te werken met tijdloze, duurzame en warme materialen welke passen bij de architectuur en de stedelijke omgeving zoals bruin-tinten staal, natuursteen inkom,

De kaders, “bakken” die in en uit het gevelvlak springen, zijn thermisch verzinkt. Dit was noodzakelijk gezien de specifieke vorm en het feit dat er soms ook afwatering langs de binnenzijde gebeurd. De ramen hebben onderstaande afwerkingen gekregen: - Stralen SA 2,5 - Metalliseren Zn 60 - Poederlak epoxy grondlaag met een minimale laagdikte van 60 micron - Poederlak polyester eindlaag met minimale laagdikte van 60 micron

VOORGEVEL: Er is geopteerd voor een sterk verticaal ontwerp bestaande uit grote vierkante beglaasde kaders met een verfijnde detaillering en profilering in staal. Het betreft echter zeker geen volledige glasgevel; door de diepe neggen, schuine kaders ontstaat diepte en massiviteit. Enerzijds staat deze gevel in contrast met de massieve aanpalende gevels, anderzijds reflecteert ze de overstaande klassieke stadsarchitectuur.

ACHTERGEVEL: Voor de achtergevel is getracht geen gesloten monotone gevel te creëren. Het gelijkvloers fungeert als sokkel met verschillende toegangsdeuren en de garagepoort ingewerkt in éénzelfde materiaal. Hierboven komt het hogere mezzanine-verdiep waar de architectuur van de voorgevel terugkeert; grote stalen beglaasde kaders die zorgen voor lichtinval. Dit niveau draagt bij aan de differentiatie van de achtergevel en geeft deze stedelijk karakter. Boven deze stedelijke sokkel komen de bovenliggende teruggetrokken verdiepingen die bestaan uit een meer gesloten gedeelte en grote uitkragende zuid gerichte terrassen. Aan de traphal wordt een gevel in claustraverband voorzien die enerzijds voor voldoende natuurlijk lichtinval zorgt in de traphal en anderzijds een accent geeft aan de gevel.

Opdrachtgever:
Goethals Promotor, Tielrode (B)  

Hoofdaannemer:
VMC Construct, Knokke-Heist (B)   

Staalbouwer:
Lootens Line, Deinze (B)  

Architect:
CAAN Architecten, Gent (B)  

Studiebureau:
Ingenieursbureau Stabilos, Kapellen (B)  

Bouwtijd:  
Oktober 2016  

Fotograaf:  
Beeldatelier