Gestroomlijnde assemblagehal voor Sonaca Aircraft

Het vliegveld van Namen, dat gelegen is in Temploux-Suarlée, neemt opnieuw een hoge vlucht. Eind september 2019 werd er een nieuwe industriehal van bijna 2000 vierkante meter ingehuldigd.

Het gebouw is bestemd is voor de assemblage van de Sonaca 200, het eerste vliegtuig in een zestigtal jaar tijd dat volledig in België wordt gebouwd.Bovendien zitten er nog heel wat andere projecten in de pijplijn die het vliegveld moeten opwaarderen tot een aantrekkingspool voor zakenlui die op zoek zijn naar een originele verzamelplek. De reconversie van het vliegveld omvat niet alleen de renovatie van de bestaande infrastructuur (onder andere om seminaries te kunnen organiseren en een rooftoprestaurant te kunnen inrichten), maar ook nieuwbouw, zoals deze kersverse gestroomlijnde assemblagehal met vintage staallook. Architect Philippe de Menten: «Door het gebouw te ontwerpen voor de Sonaca wilde ik de jaren 60 en 70 in herinnering brengen, een glorieus tijdperk voor de luchtvaart, toen ook het vliegveld van Namen het levenslicht zag. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat die kenmerkende uitstraling zal bijdragen tot het succes van dit project.»

Combinatie van beton en staal
De assemblagehal voor Sonaca Aircraft beschikt over een vloeroppervlakte van 1800 m2 (30 x 60 m) en 400 m2 kantoorruimte op de verdieping. Ze is volledig opgetrokken in staal. De draagstructuur bestaat uit kolommen en balken die samen goed zijn voor circa 100 ton S325-staal. Er zijn nog twee betonelementen aan toegevoegd om de constructie de vereiste inertie te geven en zo de binnentemperatuur te kunnen reguleren – vooral in de zomer. In vergelijking met een klassiek industrieel gebouw is de vlakke vloerplaat met een nog grote precisie gerealiseerd, want die vlakheid heeft een enorme impact op de nauwkeurigheid van de vliegtuigassemblage. De vloer is bekleed met een epoxylaag om hem makkelijker te kunnen reinigen en is uitgerust met een vloerverwarmingssysteem, wat tamelijk zeldzaam is voor een industrieel complex.

Industriehal met specifieke eisen
De architect moest rekening houden met enkele specifieke eisen, waaronder behoorlijk strikte budgettaire restricties en een nog strakkere deadline (start van de werken na zes maanden, inclusief het verkrijgen van de gecombineerde vergunning). Gezien de aard van de activiteiten die de Sonaca-ingenieurs er zouden uitvoeren, kwam het erop aan om een gebouw te ontwerpen dat quasi geen kolommen bevatte, terwijl er tegelijkertijd noodgedwongen geopteerd werd voor een eenvoudige constructie om de kosten te drukken. De welfsels van de kantoren op het verdiepingsniveau aan de voorgevel rusten op een enorme vakwerkstructuur die fungeert als een muur, waardoor er geen enkel ander steunpunt nodig is en er dus eventueel zelfs vliegtuigen kunnen worden geparkeerd. Tot slot was het zaak om een gebouw uit te tekenen dat voldoende polyvalent is, met het oog op de realisatie van toekomstige modellen en een eventuele herinrichting als Sonaca ooit zou verhuizen. Vandaar dat er een vrije hoogte van 6 m voorzien is. Het gebouw herbergt twee productielijnen en is aan de zijkant uitgerust met doorschijnende polycarbonaatplaten en uitzonderlijk grote sectionaalpoorten (circa 12 m!), zodat de vliegtuigen er makkelijk naar buiten kunnen worden gerold voor motortests. Aan de voorzijde fungeert een grote beglaasde strook over de volledige hoogte van het gebouw als een vitrine voor de exemplaren die klaar zijn voor levering. 

Stalen huid
Een hellend dak garandeert de verbinding tussen het gelijkvloerse gedeelte (de assemblagehal) en de kantoorruimte op het verdiepingsniveau. Deze bijzondere volumetrie wordt extra in de verf gezet via afgeronde hoeken tussen het dak en de gevel, waardoor het gebouw zich duidelijk onderscheidt van de traditionele industriële ‘schoendozen’. Philippe de Menten: «Het gebouw stroomlijnen door hetzelfde materiaal te gebruiken voor de bekleding van het dak en de gevel was onmogelijk met klassieke sandwichpanelen, vermits deze niet buigbaar zijn. De gevel is dus opgebouwd uit drie lagen: de staalstructuur, zelfdragende steeldeckplaten die opgevuld zijn met isolatie en de golfplaten die het dak overkappen.» De lokale verantwoordelijken, de burgemeester van Namen, ondernemingen uit de streek en zelfs de omwonenden: ze mogen fier zijn op de manier waarop de reconversie van het vliegveld verlopen is. De activiteiten van Sonaca Aircraft veroorzaken weinig tot geen geluidshinder, vermits vluchten zeldzaam zijn en de Sonaca 200 verrassend stil is. Ook de toekomstige seminarieruimte en het rooftoprestaurant beloven een waaier aan nieuwe mogelijkheden te bieden.

Thermisch verzinkt staal roept de industriële wereld op, het is zowel aanwezig in de kantoren van de ingenieurs als in de montagewerkplaats en creëert zo een ruimtelijke eenheid tussen de verschillende onderdelen van het bedrijf".

Duplex

OPDRACHTGEVER:
Aérodrome de Namur SA  (B)
 
HOOFDAANNEMER:
ICM (groupe Wanty)  (B)
 
STAALBOUWER:
ICM (groupe Wanty)  (B)
 
ARCHITECT:
BEE architect ScPRL  (B)
 
STUDIEBUREAU:
Bureau d'Etudes Lemaire  (B)
 
BOUWTIJD:
2019
 
FOTOGRAAF:
Sonaca Aircraft - BEE architect ScPRL