Fietsenstalling station Aalst

Een gecombineerde staal- en betonconstructie voor de nieuwe fietsenstalling aan het station te Aalst

Opdracht en algemene beschrijving project.

De opdracht omvat de levering en plaatsing van een gecombineerde staal- en betonconstructie voor de nieuwe fietsenstalling aan het station te Aalst. De wanden zijn bekleed met thermisch verzinkte lamellenroosters voorzien van 2 glaspartijen in geschroefde beglazing (ter hoogte van de beide ingangen) en een glazen luifel boven de krantenwinkel aan de kopse zijde van de fietsenstalling.

Plaats thermisch verzinkte elementen.

De volledige constructie( portieken, wand- en dakstructuur) werd thermisch verzinkt, alsook de wandbekleding in lamellenroosters.

Technische aspecten.

Staalconstructies zijn perfect inpasbaar in combinatie met betonconstructies, door hun maatvastheid  en budgetvriendelijkheid. Deze fietsenstalling is opgebouwd uit stalen portieken in HEA-balken voorzien van lasdeuvels. Staalprofielplaten worden op de portieken gelegd als verloren bekisting voor de betonnen gepolierde vloer, welke met behulp van de lasdeuvels bovenop de HEA-balken een stabiliteitsvoordeel halen.  Deze portiekstructuur vormt de basis waarop de gevelstructuur in platstaal bevestigd worden als draagstoel voor cassettes uit lamellenrooster. Ook de 2 beglaasde geveldelen in geschroefde beglazing worden hierop verankerd. Aan de kopse zijde van de fietsenstalling werkt een luifel, een combinatie van kokerprofielen, trekstaven en gelaagd glas, het geheel af als accent boven de onderliggende krantenwinkel. 

Waarom de keuze “thermisch verzinken”

De historische baksteenarchitectuur van het Aalsterse station en zijn omgeving vormden de basis voor de keuze van een thermisch verzinkte staalstructuur. Ze benadrukt het industriële karakter van deze omgeving en van de hele geschiedenis van de stad Aalst. Een zware beton- en  staalstructuur gaat schuil achter een strak metalen vlies van thermisch verzinkte lamellenroosters in het bestaande historische straatbeeld.  

Opdrachtgever:
Eurostation, Brussel (B)
 
Hoofdaannemer:
Verhofsté, Zele (B)
 
Staalbouwer:
Verhofsté, Zele (B)
 
Architect:
Eurostation, Brussel (B)
 
Studiebureau:
Eurostation, Brussel (B)
 
Bouwtijd:
november 2013
 
Fotograaf:
Infosteel