Transformatie van een eengezinswoning Berceau

Het project betreft de renovatie en transformatie van een niet vrijstaande eengezinswoning in een triplex  en 3 gastenverblijven.

Het project omvat twee belangrijke ingrepen: In de eerste plaats de achtergevel, door de sloop van de huidige in slechte staat verkerende aanbouwen en de bouw van een uitbreiding bestaande uit verschillende bijgebouwen die trapsgewijs boven elkaar komen te liggen en en de natuurlijke lijn van de twee aanpalende profielen volgen. Het principe van dit concept creëert ruimte.
Deze indeling biedt ruimte voor de verdiepingen en zorgt voor veel natuurlijk licht in de diverse kamers.
De daken van deze bijgebouwen omvatten deels buitenruimtes die toegankelijk zijn en waar plantenbakken worden geplaatst om de privacy van iedereen te waarborgen en een groene touch te geven aan de achterkant, zodat een fraaiere aanblik wordt verkregen.
De tweede ingreep betreft het dak. Het project omvat een gedeeltelijke verhoging van het dak om ruimte te bieden aan een extra kamer.
Al het buitenhoutwerk wordt vervangen door nieuwe houten kozijnen.
De gevels van de bijgebouwen worden aan de achterkant afgedekt met een witkleurige stalen bekleding.

Staal in het project

De structuur van de bijgebouwen wordt gevormd door een combinatie van stalen balken en stijlen, de wanden bestaan uit houten vakken opgevuld met cellulose voor de isolatie.
De schil van de bijgebouwen aan de achtergevel wordt gevormd door witte golfplaten die verticaal worden aangebracht. De materiaalkeuze wordt deels bepaald door de duurzaamheid van het materiaal, door het gemakkelijk en dus goedkoop aanbrengen ervan en door de moderne aanblik die afsteekt bij de neoclassicistische zijde van het huis.
Het staal vormt een dunne deklaag voor de trap die de verschillende niveaus van de triplex verbindt met het niveau van de nieuwe uitbreidingen. Deze trap wordt van staal + strekmetaal gebouwd dat thermisch verzinkt en wit gelakt is. De verfijnde vorm en transparantie geven deze ruimte tegelijk uitstraling, lichtheid en vluchtigheid.

Opdrachtgever:
Home and the city sc, Brussel (B)
 
Hoofdaannemer:
P&P Services, Waterloo (B) 
 
Staalbouwer:
Vincent Taburiaux, Hannut (B)
 
Architect:
Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes, Forest (B)
 
Studiebureau:
AB Associates, Hasselt (B)
 
Bouwtijd:
2015
 
Fotograaf:
Vanden Eeckhoudt - Creyf Architectes, Forest (B)