Silex's

Silex’s is een nieuw interpretatiecentrum van de door de Unesco als werelderfgoed erkende Neolithische mijnen van Spiennes. 

Zoals zovele andere architecturale voorzieningen wordt een parcours aangeboden dat naar een onthaalpaviljoen leidt, enerzijds via een informatief portaal en een verhoogde promenade, en anderzijds via een trap die vanuit de vallei vertrekt en letterlijk een primitieve beschermingsperimeter afbakent. De bezoekers lopen op palen boven het natuurlijke werkterrein van de archeologen. Loodrecht boven de hoofdmijn rijst een schacht op waarvan de omvang de diepte van het komende bezoek aankondigt. Het gaat dus om een uiterst contextuele aanwijzing waarin de keuze van staal als uitdrukkingsmiddel de filosofie weergeeft van een niet-intrusief project dat streeft naar lichtheid, behoedzaamheid en prefabricage, opgelegd door de erg delicate omgeving.

Geplaatst op een doorlopende steunplaat aan de omtrek en plaatselijke funderingsblokken van gewapend beton, is de structuur van het paviljoen zichtbaar via een raster van profielen (H-kolommen en H+I-liggers) verbonden met een dragende gevel geritmeerd door I-profielen en geschoord met elegante tuikabels. Algemeen gezien bestaat de hele dragende structuur uit met brandvertragende verf (RF 1h) geschilderd thermisch verzinkt staal. De vloer en het dak zijn beide staalplaatbetonvloeren gerealiseerd met geprofileerde staalplaten. De drievoudige gevel bestaat uit een combinatie van gegolfde metaalplaten en geplooide vlakke platen, op hun beurt bekleed met gegolfde polycarbonaat platen. Een raster van gegalvaniseerde stalen roosters van 66,6 x 66,6 mm staat in voor de bescherming van de doorschijnende wanden. Ditzelfde rooster is tussen verticale buizen aangebracht om de binnenbalustrades te vormen. Dit principe wordt herhaald in de samenstelling van de trap en de promenade, in dialoog met de groene omgeving.

Opdrachtgever:
Stad Bergen, Bergen (B)
 
Hoofdaannemer:
Entreprises Favier, Pecq (B)
 
Staalbouwer:
Constructie Industrie, Assenede (B)
 
Architect:
H&V – Holoffe Vermeersch Architecture, Bergen (B)
 
Studiebureau:
Bureau d’études Greisch (Luik)
 
Bouwtijd:
april 2015
 
Fotograaf:
Rino Noviello / H&v Architecture / Constructie Industrie
Museum Silex's

Museum Silex's

In de 20e editie van ons magazine trekken we naar de neolitische vuursteenmijnen van Spiennes, een UNESCO site nabij Mons (B). Een museumgebouw creëren in een kwetsbaar landschap is geen makkelijke opdracht. Maar naar onze bescheiden mening is het resultaat meer dan geslaagd.