Cabriohuis

Transformatie van een doorsnee eind 19de eeuwse Rotterdamse bovenwoning tot een Cabriohuis.

Een doorsnee eind 19de eeuwse Rotterdamse bovenwoning is getransformeerd tot een Cabriohuis. Al naargelang het weer kan de achterzijde van de bovenste verdieping worden opengeschoven tot een ruim dakterras of dicht tot een beschutte tuinkamer. Voor de verbouwing werd 2/3e van het originele puntdak weg gesloopt en in de plaats werd een middenstuk gebouwd waarover het glazen dak van het achterste deel heen kan schuiven. Het achterste deel bestaat uit het glazen dak en wanden die in de verzinkt stalen constructie bevestigd zijn. In de constructie is een rail opgenomen waarover het dak kan rijden. De afvoer van het hemelwater is in de constructie opgenomen en daarmee volledig onzichtbaar geworden.

 De verzinkte constructie is op de bovenste verdieping aan de achterzijde van de woning geplaatst. Op de achterste hoeken staan kokerprofielen die verankerd zijn met de onderliggende vloerbalken. De kokerprofielen zijn aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een HEA-profiel. De kokerprofielen zijn aan de bovenzijde ook verbonden aan het middenstuk van het huis door middel van UP- en L-profielen.   

Thermisch verzinkt staal is erg duurzaam en slijtvast. De constructie van het Cabriodak moet bestendig zijn tegens diverse weersomstandigheden. Omdat het metaal in het zicht is, is het ook belangrijk dat het materiaal mooi blijft over de jaren heen. De slijtvaste eigenschap van het materiaal is van belang omdat het dak open en dicht moet kunnen bewegen. Op het ontwerpvlak was het cruciaal dat ook de binnenkanten van de kokerprofielen dankzij het thermisch verzinken behandeld zijn. Zodoende konden de constructieve staalprofielen ge├»ntegreerd worden met het hemelwaterafvoer en kon de constructie slank blijven

Bekijk hier het filmpje!

 

Opdrachtgever:
Bart Cardineel & nadine Roos, Rotterdam (NL)

Hoofdaannemer:
P.Arkenbout timmer en onderhoudsbedrijf, Vlaardingen (NL)

Staalbouwer:
Van de Graaf Metaal, Vlaardingen (NL)

Architect:
HUNK-design, Rotterdam (NL)

Studiebureau:
ATKO, Rotterdam (NL)

Oplevering:
21/06/2014

Fotograaf:
J Collingridge