Luifel basisschool de Zonnebloem

Door zijn geprofileerde dakvorm krijgt de luifel identiteit. Het staal is thermisch verzinkt waardoor het materiaal zuiver en herkenbaar blijft. 

Om de nodige binnenoppervlakte te halen kraagt het gebouw in twee stappen uit naar de speelplaats. In eén klap onstaat een overdekte koer. De turnzaal wordt net niet onder water geduwd, waardoor de speelplaats een hoger gelegen deel krijgt, met een brede verbindingstrap. Aan de oostkant van het terrein ontstaat zo een complexe doorsnede. Een koer op twee niveaus zorgt voor een interessante verbinding naar de straat. De uitstekende turnzaal is een soort verdikte ommuring, geen muur, maar een podium waarop de leerlingen de buitenwereld zien en door de buurt gezien worden. Een balustrade volstaat om de school af te lijnen. De school is een onvolmaakte L-vorm, met het kortste been van de L grotendeel onder de grond. De verbinding met de straat gaat niet verloren, maar de school plooit zich vormelijk naar binnen. 

Tussen het nieuwe schoolgebouw en een ander bestaand schoolgebouw aan de andere kant van de speelplaats wordt een fietsenstalling geplaatst onder een lichte dakstructuur van serreglas. Het dak is groter dan de fietsenstalling, zodat een overdekte lijn gelopen kan worden tussen de twee kanten van de speelplaats. Het is een extra luifel voor de koer.

Een echte publieke ruimte wordt de school nooit. De school is om evidente redenen niet open naar de omgeving. Collectiviteit veronderstelt een mix aan programma's die elkaar ontmoeten en precies dat is in de school niet aan de orde. Het zijn leerlingen die elkaar ontmoeten, niet eens kinderen. De ontmoeting is er één met op de achtergrond een oogje in het zeil. Toch wil het ontwerp inzetten op de trappen en de gangen, omdat het onderdelen zijn die zelden echt als ruimte worden ontworpen. 

Luifel:

Door het forse programma van de nieuwbouw (basisschool en sportzaal) en de aanwezigheid van een bestaande kleuterschool op de site dreigt de open ruimte dicht te slibben. Uitgangspunt voor het ontwerp van de nieuwbouw is dan ook het maximaliseren van de onbebouwde ruimte. We duwen de sportzaal gedeeltelijk ondergronds en zorgen ervoor dat de nieuwbouw een beperkte footprint heeft.

Een nieuwe lichte staalstructuur op de speelplaats lost in één beweging verschillende vraagstukken op: overdekte speelruimte, fietsenstalling en overdekte verbinding tussen nieuwbouw en bestaande kleuterschool. De stalen structuur is fijn en bestaat uit ronde kolommen, balken uit kokerprofielen en een geprofileerd dakvlak. Om zoveel mogelijk licht toe te laten zijn de dakvlakken beglaasd. De luifel nestelt zich netjes tussen nieuwbouw, bestaande kleuterschool en de tuinmuur naar de buurman. Door zijn geprofileerde dakvorm krijgt de luifel identiteit. Het staal is thermisch verzinkt waardoor het materiaal zuiver en herkenbaar blijft. 

Opdrachtgever:
Gemeente Lummen (B) 
 
Hoofdaannemer:
Aannemingen Janssen, Geel (B)
 
Staalbouwer:
 
 
Architect:
FVWW architecten, Antwerpen / MikeViktorViktor architects, Antwerpen (B)
 
Studiebureau:
Bureau Bouwtechniek, Antwerpen (B)
 
Bouwtijd:
2015 
 
Fotograaf: