Busstation Woensel

Een nieuw busstation gerealiseerd als centraal overstapstation voor het noordelijk gedeelte van Eindhoven en de streekbussen

Eindhoven bouwt een netwerk van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). De tweede lijn loopt van het centrum naar het Noorden. Bij Winkelcentrum Woensel vertakt de HOV-baan en is een nieuw busstation gerealiseerd als centraal overstapstation voor het noordelijk gedeelte van Eindhoven en de streekbussen.

De driedubbele rij eiken, verkeersontsluiting en optionele uitbreidbaarheid zijn door een integraal ontwerpproces verenigd in een compact busstation waarbij de draagstructuur van de overkapping een dialoog aangaat met de rijen eiken in de middenberm en het zigzag ritme waarin ze geplant zijn.

Er is een busstation gerealiseerd waarbij de meeste én fraaiste bomen gespaard konden blijven van de driedubbele bomenrij in de karakteristieke middenberm van de Veldmaarschalk Montgomerylaan. Door het opnemen van alle buslijnen in het busstation ontstaat er één groot middenperron met aan weerszijden langsperrons. Door het dynamisch reizigers informatiesysteem (DRIS) worden reizigers geïnformeerd over haltes en vertrektijden. Het noordelijke deel van het busstation is voorzien van een overkapping, het zuidelijke deel van het perron vormt de overgang naar de groene laanstructuur van de Montgomerylaan.

De thermisch verzinkte en gepoedercoate draagstructuur heeft een modulaire opbouw van repeterende stalen kolommen, die overlopen in omhoog reikende spanten die naar buiten toe steeds slanker worden. De wisseling in opbouw zorgt dat het dak van 25 x 25 meter op slechts zes kolommen rust, waarbij het fors uitkragende dakvlak over de busbaan reizigers op het middenperron beschermt tegen (slag)regen. Het glazen dak is onder hoeken geplaatst wat de dynamiek in het ontwerp ondersteunt en tevens zorgt dat het regenwater maximaal benut wordt om het glas schoon te houden. Het glazen dak met blauwgroene print geeft een knipoog naar het bladerdak van de eiken en speelt afhankelijk van de lichtval zijn eigen spel.

De hoofdstaalconstructie (kolommen en spanten) is samengesteld uit walsliggers, met doorgaande platen aan de zijkant. Op deze wijze zijn de verlichting en hemelwater geïntegreerd en vervuilen de onderflenzen niet door door stof en duiven. Ter plaatse van verbindingen zijn toegangsluiken als forse pleisters in de constructie ontworpen. Omdat de stijfheid van de grote uitkragingen het maatgevende criterium is, zijn de elementen gemaakt van de standaard kwaliteit S235. De sporen zijn kokers S275. Om te zorgen voor een duurzame bescherming en een langdurige hoge esthetische kwaliteit is gekozen voor een duplex conservering (thermisch verzinkt en poedercoating in RAL9007). Deze conservering heeft een zeer lange levensduur waardoor de hogere initiële kosten terug verdiend worden en de uitstraling fris en aantrekkelijk blijft. Lokale beschadigingen die niet uit te sluiten zijn in een object in de openbare ruimte leiden niet tot roestige plekken en kunnen tijdens regulier onderhoud bijgewerkt worden.

Opdrachtgever:
Gemeente Eindhoven (NL) 
 
Hoofdaannemer:
Anton Constructiewerken, Obdam (NL)
 
Staalbouwer:
Anton Constructiewerken, Obdam (NL)
 
Architect:
Wagemaker, Rosmalen (NL)
 
Studiebureau:
Wagemaker, Rosmalen (NL)
 
Bouwtijd:
Maart 2017
 
Fotograaf:
Rindert van den Toren