Parkeergarage P3 Schiphol

2600 Parkeerplaatsen verdeeld over zes lagen

De nieuwe parkeergarage P3 Schiphol wordt gerealiseerd na een overeenkomst tussen Schiphol Nederland B.V. en Ballast Nedam Infra B.V. De parkeergarage wordt gebouwd aan de entreezijde van het parkeerterrein P3 voor lang parkeren. Schiphol wil met deze parkeergarage een capaciteitsuitbreiding realiseren en de gebruikers van de garage extra comfort bieden. Verdeeld over zes lagen worden er circa 2600 parkeerplekken gerealiseerd.

Het ontwerp wat Ballast Nedam in samenwerking met  Zwarts & Jansma Architecten opstelde, stelt het gemak en de beleving van de reiziger in het ontwerp centraal. Dit heeft geresulteerd in een parkeergarage met een sober en doelmatig karakter. Sober door terughoudendheid in visuele prikkelingen, een strakke vormgeving en aandacht voor functionaliteit. Doelmatig door  in de vormgeving van de parkeergarage te streven naar een goede en eenvoudige oriëntatie met natural wayfinding door het gebruik van kleuren.

De parkeergarage P3 is te karakteriseren als een groot, rechthoekig zwevend volume met daaraan als baken een glazen hoofdtrappenhuis. Het trappenhuis is het meest beeldbepalende element en onderscheidt zich van de parkeergarage als zelfstandige volume. Het trappenhuis is hierdoor voor de reiziger de belangrijkste schakel in natural wayfinding.

Waar het trappenhuis een glazen open karakter heeft, werkt de gevel van de parkeergarage meer als een voile die het volume omhult. De onderste verdieping van de parkeergarage wordt niet omhuld, waardoor het volume minder massief wordt en lijkt te zweven. Door de voile worden de constructie-elementen en auto’s gefilterd, zodat de activiteiten achter de gevel waarneembaar blijven maar niet overheersend aanwezig zijn.

Thermisch verzinkt staal

De staalconstructie van de parkeergarage P3 bestaat niet alleen uit de stalen kolommen en liggers van de hoofdconstructie, maar ook uit de stalen gevelroosters die op de verdiepingen als buitengevel dienen en de stalen hekwerken die het atrium in het midden van de garage afschermen. De gehele staalconstructie inclusief roosters is thermisch verzinkt uitgevoerd.  

De volledige detailengineering, productie en montage is in opdracht van Ballast Nedam uitgevoerd door Kampstaal B.V. uit Emmeloord.

Opdrachtgever:
Schiphol Nederland, Schiphol (NL)
 
Hoofdaannemer:
Ballast Nedam Infra, Nieuwegein (NL)
 
Staalbouwer:
Kampstaal, Emmeloord (NL)
 
Architect:
ZJA Zwarts @ Jansma Architecten, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Bartelds Ingenieurs, Utrecht (NL)
 
Bouwtijd:
2016
 
Fotograaf:
ZJA Zwarts @ Jansma Architecten
Parkeergarage P3 Schiphol