Park Berg & Bos

Het stalen hekwerk vormt de kroning op de grootscheepse renovaties van Park Berg en Bos in Apeldoorn

Plaats en algemene projectomschrijving

Dit Stadspark in romantische stijl vraagt om een uitnodigend hekwerk met allure, wat de picturale enscenering in het ontwerp ondersteunt. Een bijkomende opgave is dat de Apenheul zich kenbaar wil maken aan het entreeplein van het park. Het moderne ontwerp omkadert het park met een knipoog naar de historische entree en stedenbouwkundige structuur. Het hekwerk staat midden op het entreeplein van Park Berg en Bos en vormt een glooiend en slingerend geheel met het landschap. Door de vloeiende lijnen en de hoogteverschillen is elk segment op maat gemaakt en heeft een eigen radius en hoekverdraaiing. De vloeiende belijning en de ‘dansende’ spijlen geven het hekwerk een speels karakter.

Het entreeplein is zo een verdeelplein, waarin het slingerende hekwerk voorsorteert in de richting die het publiek op wil gaan. De bezoeker van het Park, de Apenheul, het Klimbos, de Speelweide en de Bosweide worden vanaf de parkeerplaatsen naar dit verdeelplein geleid. Om een veilige oversteek over de J.C. Wilslaan te kunnen bieden, maakt het hekwerk een holling. Vanaf dit verzamelpunt kiest het publiek de richting die men op willen gaan. Aan de hand van drie verschillende poorten in het hek, die verwijzen naar de functie die er achter ligt, sorteert het hek het publiek voor, in de richting waar ze heen willen gaan. De Berg&Bos-poort markeert de Jubileum aan en de Roosmale Nepveulaan. De statige zuilen verwijzen naar de voormalige (stenen) entreepoort. Het spijlen plantenrek voor en achter de zuilen geeft meer detail aan de zuilen.
De oude letters zijn gereconstrueerd met het bijzondere & teken als detail. De Apenheulpoort heeft een heel ander karakter. Begeleid door slingers en apensilhouetten word het publiek feestelijk richting de Apenheul geleid. Deze asymmetrische poort draait tegengesteld open, zodat de panelen aansluiten bij de hoogteverschillen in het terrein. Het kleine segment van de poort dient tevens als nooduitgang, wanneer het park afgesloten is. Door de decoratie van de apen en het dansende spijlenpatroon te verfijnen, is de noodknop verwerkt en is het niet mogelijk om langs de openbare weg het hekwerk te openen. De poort naar de fietsenstalling, die tevens als dienstingang gebruikt wordt, is veel subtieler van aard. De ruimtelijke beleving van deze poort is ondergeschikt en geïntegreerd in het hekwerk. De witte fiets op de brievenbussenzuil vormt het herkenningspunt. De rechthoekige spijlen bieden functionaliteit en zijn belangrijk in de vormgeving. Ze bieden naast de gewenste
stevigheid (in relatie tot de hoogte) ook extra accent aan de slingering in het hekwerk als je er langs beweegt.

De technische aspecten

Staalsoort: S275JR
Maatvoering:
- Regels: K40/20/2
- Spijlen: K30/15/2
- Staanders: K100/4
- Decoraties variërend van 3 tot 20mm dik
Conservering:
- Thermisch verzinkt en dubbellaags gepoedercoat
Bevestigingsmiddelen: 8.8 Thermisch verzinkt

Thermisch verzinken omdat…
Het hekwerk staat op een druk bezochte locatie. Daarnaast zijn er veel weersinvloeden, gezien de hoge ligging tov NAP (ca. +36m) enaarnaast komt er bij regen veel water van de heuvels naar beneden gestroomd. De combinatie van thermisch verzinken met dubbellaags poedercoaten heeft zich in de jaren bewezen als de beste bescherming tegen intensief gebruik, weersinvloeden en vandalisme. Het hekwerk is daarmee duurzaam, heeft een langere levensduur en behoeft weinig onderhoud.

Opdrachtgever:
Gemeente Apeldoorn (NL)
 
Hoofdaannemer:
Neco Special Projects, Neede(NL)
 
Staalbouwer:
Neco Staalbouw, Neede (NL)
 
Architect:
Jolanda van Looij, Arnhem (NL)
 
Studiebureau:
Spijkon Engineering, Neede (NL)
 
Bouwtijd:
november 2013
 
Fotograaf:
Jolanda van Looij