Omvormen oude watertoren tot toeristisch uitkijkpunt

Creatie van uitzichtpunt over het kleiontginningslandschap van de Rupelstreek

Langs de Rumstsestraat staat een oude buiten gebruik geraakte watertoren.
Eigenlijk kan je hem bezwaarlijk “toren” noemen, want door zijn plaatsing op het hoogste punt van de streek vormt hij veeleer een bovengronds vat.
Atelier Blockx, Peeters & Van Looveren werd na onderhandelingsprocedure aangesteld als ontwerper.
Het ontwerp bureau bestaat uit een tiental mensen die onder hetzelfde dak een architectenbureau en een ingenieursbureau vormen. Het bureau kan bogen op een rijke ervaring in diverse sectoren van het bouwlandschap , en streeft ernaar vanuit deskundigheid, functionaliteit en bezieling een omgeving te bouwen waarin mensen graag wonen, werken en ontspannen.

De opdracht was dubbel : het creëren van de uitzichtpunt over het kleiontginningslandschap van de Rupelstreek, en dit vanop het dak van de toren, evenals het bouwen van een tentoonstellingsruimte over de kleiontginning binnen in het gebouw .

Opzet was om de toevoegingen aan de typische interbellumbaksteenarchitectuur uit 1940 met art-deco elementen zo discreet mogelijk uit te voeren.
Daarom werd gekozen voor het karaktervolle eigenzinnige , maar toch discrete gebruik van verzinkt staal.
De toevoegingen langs de buitenzijde zijn vooral :
-het creëren van een platform boven op het gebouw dat uitzicht geeft op het kleilandschap.
-het bouwen van een veilige buitentrap in verzinkt staal naar dat platform.
-de veiligheidsdeur van de expositieruimte in laufenroosters.

Om te voldoen aan de strenge veiligheidsvoorschriften werd als afscherming op de trap en ook op het uitzichtplatform veelvuldig gebruik gemaakt van verzinkte stalen roosters .
Bovendien werd de draagstructuur van het dakplatform zo opgevat dat ze tegelijkertijd kan dienen voor de vasthechting van een gsm-mast, die op het dak zal worden geplaatst.
Zodoende wordt de nieuwe dakuitbouw in verzinkt staal haast een “kroon” op het werk.

De keuze voor verzinkt staal gebeurde , zoals gesteld , om architecturale redenen : het toevoegen van karaktervolle , maar toch discrete elementen aan de opmerkelijke architectuur.
Maar bijkomend was het belangrijk een frêle transparante trapstructuur te realiseren als contrast tegenover de massieve toren. Ook de dakopbouw moest licht en transparant zijn, maar tegelijk veilig en solied.
Bijkomend werd door de herbruikbaarheid van staal aandacht gegeven aan duurzaamheid.

Opdrachtgever:
-
 
Hoofdaannemer:
-
 
Staalbouwer:
-
 
Architect:
Atelier Blockx, Peeters & Van Looveren (B)
 
Studiebureau:
-
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Atelier Blockx, Peeters & Van Looveren