Fragile Lab

Eigenzinnige showroom op een zeer smal bouwterrein

Het bedrijf Fragile is de Belgische marktleider op het gebied van zwangerschapskledij. De opdracht was een eigenzinnige showroom te bedenken op een zeer smal bouwterrein naast hun winkel, ruimte voor het ontvangen van distributeurs en een atelier waar patronen worden gemaakt voor nieuwe creaties. Het resultaat is een uiterst slank gebouw met een ongebruikelijke structuur.

De gevelopbouw sluit aan bij de uitgesproken verticale geleding van de historische straatwand. Dit wordt nog versterkt door een opengewerkte tussenzone en de slanke buisprofielen die doorlopen van de begane grond tot aan het dakterras. De glazen gevel bezit een driedimensionale compositie, voor de facetachtige opbouw werd gekozen voor enkele beglazing. De verdeling volgt de richting van sommige schuin geplaatste buisprofielen. De bovenste verdieping en de achtergevel kregen een dubbele beglazing.

Via een glazen schuifwand komt men binnen in de receptie. Achteraan is een kleine binnenkoer met vijvertje aangebracht, een oplossing die zal toelaten in de toekomst ook de aanpalende winkel een uitzicht, lucht en daglicht te geven. Tevens is het een oplossing om de woning van de eigenaar die boven de winkel woont bereikbaar te maken. De witte opengewerkte metalen trap staat in fel contrast met de onregelmatige textuur van de gesloten zwart geschilderd scheidingsmuur. Op deze zwarte muur zijn voor- en achteraan beplantingen aangebracht in stroken, een hangende tuin met een ingewerkt bevloeiingssysteem. Vooraan werd voor eerder zachte groenkleuren gekozen, achteraan voor een bont kleurenpalet om het effect van een “soort schilderij” te bekomen. Deze hangende binnentuin amuseert de circulatie en biedt een bijkomend comfort aan de werkruimten.
Op de eerste verdieping bevinden zich twee open showrooms waar de collectie wordt gepresenteerd. Om de voor- en achterzijde met elkaar te verbinden werd een afgerond volume aangebracht,volledig bekleed met spiegels. Hierdoor ontstaat een effect van “displacement” en wordt de ruimte visueel vergroot. De trap naar de tweede verdieping met de twee ontwerpateliers bevindt zich in deze gesloten spiegeldoos. Op deze wijze ontstaat een duidelijke opsplitsing tussen het publiek en het eerder privé gedeelte van het pand. Om de bovenste verdieping met een ruime vergaderzaal te bereiken is opnieuw een open trap geplaatst. Deze ruimte heeft voor- en achteraan een terras met een weids uitzicht op de stad. Om de openheid van de tussenzone langs de zwarte gevel te behouden werden in de vloer van de tweede verdieping glasstroken aangebracht.

Om een bijna zwevend effect te bereiken werd gekozen voor een veelheid aan smalle, schuin geplaatste buisprofielen met als referentiebeeld een oosterse bamboeconstructie. De buizen met een diameter van 60 mm staan vooraan binnen, achteraan buiten. Voor de grote diagonale buizen werd het 70 mm De keuze voor buisprofielen is ontstaan vanuit een optimaal plaatsgebruik op dit smal perceel.
De uitwerking van het project gebeurde in nauwe samenwerking met Studiebureau Mouton. De totale vloerdikte is amper 18 cm. Dit wordt bekomen door aan de onderzijde steeldeck te gebruiken met daarop gepolierde beton waarin ook de vloerverwarming (en koeling) is ingebracht.
Enkel aan de rechterzijde is de nieuwbouw verankerd in de gesloten zijmuur. Hiervoor werden betonnen sloffen aangebracht waaraan een doorlopend L-profiel werd gemonteerd om de vloeren te kunnen opvangen.

Het ijle karakter wordt versterkt door de massieve opbouw van de twee aanpalende panden. Het is net of de nieuwbouw wil de zwaartekracht tarten. Wat op het eerste gezicht overkomt als een formele, laattijdige deconstructivistische oefening is het resultaat van dwingende randvoorwaarden en de ambitie van opdrachtgever en ontwerpers om een zo licht mogelijk gebouw te creëren waarbij tevens de directe link is gelegd met de bedrijfsnaam Fragile.
 

Opdrachtgever:
Fragile, Antwerpen (B)
 
Hoofdaannemer:
-
 
Staalbouwer:
-
 
Architect:
import.export ARCHITECTURE, Antwerpen (B)
 
Studiebureau:
-
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Filip Dujardin / OWI