Experimentele passage Neobuild

Experimentele passage bestemd voor voetgangersverkeer tussen het nieuwe gebouw van Neobuild en het bestaande gebouw van het IFSB (Institut de Formation Sectoriel du Bâtiment). 

Dit bouwwerk is ontworpen als experiment voor nieuwe bouwsystemen en innovatieve bouwproducten.

Het atrium wordt gevormd door een driedimensionaal driehoekig netwerk van witmetalen balken. Dwars door dit netwerk heen zijn de loopbruggen voor de knooppunten gelegd, volgens het principe van een verstijfde buigingsboog; deze zijn vervaardigd van thermisch verzinkte bodemplaten, gecombineerd met beton als afdekking. De leuningen zijn van grofmazig verzinkt staal, wat een speels effect geeft tussen transparantie en verondersteld massief karakter.

Het atrium is aan de zijkanten deels gesloten door middel van aluminium gordijngevels met glaswerk, waarbij elk raam een eigen samenstelling heeft. De verticale delen zijn vrij gelaten en kunnen voor experimenten worden gebruikt.

Op het platte dak bevindt zich een stadskas met hydrocultuur, die de driehoekige opening van de laatste vloerplaat afdekt en zorgt voor de inval van daglicht.

Er is om architecturale redenen vanzelfsprekend voor staal gekozen om de verwezenlijking van een gebouw als een transparante kern te midden van compacte constructies mogelijk te maken. In meer algemene zin is er bij dit bouwproject van Neobuild voor staal gekozen als materiaal dat onlosmakelijk verbonden is met de bouw, net als hout en beton.

Opdrachtgever:
Neobuild, Bettembourg (L)
 
Hoofdaannemer:
Poeckes, Rumelange (L)
 
Staalbouwer:
CM Attert, Boevange-sur-Attert (L)
 
Architect:
ARCO, Architecture Company, Luxemburg (L)
 
Studiebureau:
Milestone Consulting Engineers, Luxemburg (L)
 
Bouwtijd:
2015
 
Fotograaf:
Catherine Thiry