Domein Oogenlust

De natuur als inspiratiebron

Na meer dan 30 jaar werd de bestaande winkel te klein en drong een verhuis naar een groter pand zich op. Het nieuwe pand bevindt zich op een groot stuk grond dat aansluit bij een natuurgebied. de natuur vormt als het ware een inspiratiebron rondom het gebouw.
De eigenaars wilden het vorige pand dat volledig opgetrokken was uit staal, glas en hout, mee verhuizen. Ze hadden er jaren met veel plezier in gewerkt en we wilden de afvalberg niet nog groter maken. Achteraf bekeken heeft deze beslissing geen financieel voordeel opgeleverd. Het zou goedkoper zijn geweest om te slopen, alles weg te gooien en opnieuw te bouwen, maar het recycleren voelde wél goed.
Naast de oude onderdelen werkten ze alleen met pure materialen die ze in hun zuivere staat laten zien. Staal wordt dus verzinkt, leem zonder kleurstof en hout zonder verf. De planken aan de buitenkant zijn van acaciahout, dat niet geschilderd wordt. Al het staal is thermisch verzinkt, van de balustrades, de grote zuilen, tot de leuningen van de trap en de ophangsystemen. Het is allemaal ongelooflijk duurzaam en zonder onderhoud.
Door in eigen beheer te bouwen, kun je bepaalde visies gemakkelijker verwezenlijken. Zo liet de bouwheer de stalen onderdelen bewust te vroeg komen. Ze konden dan nog wat buiten liggen om te verweren. Niets is zo mooi als verzinkt staal dat verweerd is!
Het thermisch verzinkt staal speelt geen hoofdrol in dit gebouw, maar is wel noodzakelijk. Het past in het plaatje. De architect wilde eerst betonnen zuilen, maar de bouwheer bleef vasthouden aan de stalen variant. Waarom beton gieten om bestaande stalen kolommen te vervangen, die veel ranker zijn en constructief voldoen aan de eisen van het ontwerp? Nu lijken ze uit het water op te stijgen.
Ook in de aankleding van evenementen gebruikt domein Oogenlust regelmatig thermisch verzinkt staal. Voor een diner werden tafels  gemaakt van verzinkte buizen met ruwe planken van zo'n 30 m lang. in één van de vergaderruimtes staat een kleiner exemplaar.

Opdrachtgever:
Domein Oogenlust, Eersel (NL)
 
Hoofdaannemer:
 
 
Staalbouwer:
Moeskops, Bergeijk (NL)
 
Architect:
En En Architecten, Eindhoven (NL)
 
Studiebureau:
Franken Projectmanagement, Vessem  (NL)
 
Bouwtijd:
2013
 
Fotograaf:
Maité Thijssen

Verwante projecten

Ook interessante projecten