De Hoge Rielen - Loodskamperen

Herbestemming 3 militaire loodsen tot kampeerloodsen met toevoeging van boxen en beperkte omgevingsaanleg, voormalig militair domein De Hoge Rielen 

De Hoge Rielen is een voormalig militair domein dat nu eenvoudige verblijfsaccomodatie voor jeugdgroepen voorziet in de vroegere loodsen. Het ontwerp ent zich op het masterplan dat werd opgesteld door het bureau Secchi-Vigano. Dat masterplan voorziet een aantal over het terrein verspreide modulaire boxen om o.a. sanitair en slaapvoorzieningen te herbergen. In deze fase richt TEEMA 3 kampeergronden met aanpalende loods in.
De militaire infrastructuur - lees: loodsen en wegennet - in het bosrijke groene landschap bepalen de sfeer en het typische karakter van het domein. De door TEEMA voorgestelde ontwerpstrategie gaat uit van een grote affiniteit met het landschap, die de aanpak en benadering van de boxen en loodsen sterk bepaalde. De bestaande loodsen worden geconserveerd als shelters bij de kampeerterreinen. In deze loodsen kunnen nieuwe boxen worden aangebracht voor slaapvoorzieningen en kookfuncties volgens het gebouw-in-gebouwprincipe. Dit bleek de meest optimale wijze om het karakter van de loods te bewaren en toch te voldoen aan de hedendaagse normen qua brandveiligheid e.d. Om de ruimte in de loods niet aan te tasten en het sanitair gemakkelijk bereikbaar te maken van zowel de loods als kampeergrond opteerden we om de sanitaire boxen buiten de loods te brengen. We probeerden het natuurlijke en militaire landschap zo min mogelijk aan te tasten door de boxen klein van schaal te houden.
Er werd veel aandacht besteed aan de belevingskwaliteit van de boxen, die eenvoudig te construeren zijn met duurzame materialen. De slaap- en sanitaire boxen kunnen naar noodzaak ingepast worden op het kampeerterrein.

Alle zichtbare onderdelen in staal werden thermisch verzinkt. Het zijn vooral de gevelhoge roosterwanden aan de nieuwe sanitaire blokken maar ook  bij de schuifdeuren voor de oude loodsen die opvallen.  Het verzinkte staal in het nieuwe deel is strak  in expressie en geeft de gewenste materiaalkwaliteit  op zachte grijze stalen latten, die omwille van dit materiaal opgaan in de omgeving. Aan de oude loodsen ziet men dan weer een mooi contrast tussen de oude baksteen en de grote verzinkte schuifpoorten, alhoewel er tegelijk een verwantschap voelbaar is.  Algemeen is er gekozen voor de textuur en de uitstraling van het materiaal. Het verzinken patineert mooi met de tijd, en verbindt tegelijk nieuw en oud.

Opdrachtgever:
Vlaamse Overheid, Antwerpen (B)
 
Hoofdaannemer:
Hooyberghs Algemene Bouwonderneming, Arendonk (B) 
 
Staalbouwer:
 
 
Architect:
TEEMA Architecten, Brasschaat (B)
 
Studiebureau:
Babel Ingenieurscollectief, Lovendegem (B)
 
Bouwtijd:
2015
 
Fotograaf:
Steven Massart